Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470932 www.bgdnes.bg

Граф Дракула посреща гости край Свищов

Страховити легенди се носят за приемите му

Доли ТАЧЕВА

Страховитият граф Дракула е посрещал гости край Свищов. След като превзема крепостта "Калето", той я превръща в зимна резиденция и остава в нея за известно време. Българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, вече е на място и прави разкопки, за да разбере най-мрачните тайни на замъка край река Дунав.

"Любопитни събития от XV-XVI в. свидетелстват за това, че в една от войните между османците и великите народи на Влахия небезизвестният граф Дракула превзема крепостта и набучва на кол 600 османлии. Остава в замъка и го превръща в своя зимна резиденция за около година", разказва пред "България Днес" археологът.

Реклама

Зловещи легенди се носят за приемите на мрачния принц. Една от тях гласи, че Влад Цепеш не гледал с добро око на бедняците. Един ден организирал пиршество за тях и ги попитал дали искат повече никога да не бъдат бедни. След като получил положителен отговор, заповядал залата да бъде заключена и подпалена. Никой не оцелял.

Друг негов любим метод за умъртвяване бил набучването на враговете му на кол. Агонията продължавала с дни заради постепенното разкъсване на вътрешностите, а мъките били страшни. Твърди се, че Дракула е убил по този начин над 150 000 души.

"Крепостта е много добре запазена. До 7-8 метра има на места. Става дума за централния замък, който ние ще се опитаме да проучим. Надяваме се да открием интересни неща. Може би няма да успеем тази година всичко да направим, но разкопките ще продължат догодина", категоричен е проф. Овчаров.

Докато е бил по нашите земи, най-страховитият вампир се е влюбил в българка. Двамата се запознават, докато влашкият граф обсажда и превзема от османците крепостта. Той кани девойката при себе си в средновековния замък и тя му ражда син. Официалните научни разработки в Румъния също подкрепят хипотезата на българските учени. Принцът на мрака не само има наследник българин, но и спечелва страховития си прякор по нашите земи. Името Дракула означава "син на дявола" и напълно отговаря на нрава на влашкия владетел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама