Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470970 www.bgdnes.bg

Изчезналият Валентин Качанов се е самоубил

Аутопсията не открива следи от чужда намеса

Роднини на загиналия младеж събират пари, за да върнат тялото му в България

Мистериозно изчезналият във Великобритания Валентин Качанов вероятно сам е посегнал на живота си. Това става ясно от съобщение на полицията в британския град Грайс. Преди три дни местни ченгета получават сигнал за изплувал от канал труп. Снетите на момента отпечатъци показват, че тялото е на 27-годишния нашенец. Като допълнително подсигуряване полицията праща снимки и на близките му в Сатовча, които също разпознават Валентин.

Реклама

"Направената аутопсия до момента не е открила видими индикации за намеса на трети лица при смъртта на Качанов. Независимо от това в следващите дни ще се извършат допълнителни изследвания", коментира водещият разследването детектив Мартин Пасмор.

Криминалистите не изключват и версия за участие на друг човек. Дали като директен убиец, или става дума за склоняване към самоубийство, тепърва ще се изяснява. За момента основен заподозрян е 22-годишен младеж. Той бе задържан преди две седмици, но впоследствие пуснат заради липса на доказателства. Сред заподозрените е и съквартирантът на Валентин Мартин Цветанов, който също бе арестуван и впоследствие пуснат под гаранция. Той е и човекът, видял за последно Качанов сутринта на 8 февруари 2019 г. По думите му двамата са си говорили в общата квартира в град Есекс. След това Валентин излиза, за да отиде до търговския център "Лейксайд". Там тегли пари от банкомат и се отправя към пункт за залагания, след което следите му се губят.

До задържането на съквартиранта му се стигна, след като ченгетата откриха сериозни разминавания в показанията му и това, което е споделил с близките на изчезналия млад мъж.

В опит да разплетат мистерията ченгетата от град Есекс все още не са приключили случая. Надеждите им са, че допълнителната аутопсия може да открие следи по тялото, които да опровергаят версията за самоубийство или поне приблизителното време на смъртта.

Докато се чакат резултатите, разследващите продължават да изясняват какво се случва с Валентин след посещението му в пункта за залагане. Надеждата им е, че нов свидетел ще помогне за установяване самоличността на мургавия мъж, с когото е видян да ходи по улицата в деня на изчезването си.

Междувременно новината за смъртта на Валентин предизвика истински шок в родния му град Сатовча. Съкрушени от новината, близките му споделиха, че нямат пари, за да върнат тялото на Валентин у нас. Затова приятели на младия мъж започнаха кампания за набиране на средства.

"Семейството на Валентин не може да прибере тялото му в родината. Затова се обърнаха към нас като техни комшии и роднини да им съдействаме. Който иска да помогне, може да дари чрез посочените методи. При събиране на нужната сума ще обявим, за да се спре събирането. Ако нещо все пак остане, ще бъде дарено за благотворителност, след като се покрият всички разходи", написа във фейсбук приятелката на Валентин Юлия Ризова.

Всеки, който желае да направи дарение, може да преведе парите на следната банкова сметка:

SWIFT: DEMIBGSF

IBAN: BG86DEMI 9240 1000 217808

Получател: Рифат Качанов/Rifat Kachanov

Реклама
Реклама
Реклама