Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7471006 www.bgdnes.bg

Имотни войни след взрива в Хитрино

Съдят кмета, отказал нова къща на пострадала от трагедията

Нуридин Исмаил: Това е политическа атака, домът беше един курник

Люта имотна война се завихри в изстрадалото село Хитрино, а кметът Нуридин Исмаил стигна чак до съд заради разгневена съселянка с пострадал от взрива имот, научи "България Днес".

Байсе Хюсеин даде кмета на Комисията за защита от дискриминация, след като домът й пострадал от взрива, но строителите, наети от общината, отказали да й изградят нов на мястото на съсипания. Байсе живее заедно с възрастната си майка, малката си дъщеря и брат си, които имат увреждания, а доходите им идват само от малките инвалидни пенсии. След като подава заявление да бъде ремонтиран домът й, строителите й отказват, тъй като къщата била на ръба да рухне върху главите им.

Реклама

След дълги препирни бригадата предлага домът да се изгради отново, но според Байсе строителите срутили донякъде имота и започнали да градят на клатещите се основи. Заради факта, че другите пострадали от ужаса в шуменското село преди три години имали чисто нови домове, издигнати от общината, Байсе сезирала Комисията за защита от дискриминация. В момента обаче всичко остава в ръцете на заседателите, които ще се произнесат на 29 май. Тъй като, ядосана от изграждането на нова къща върху клатещи се основи, жената забранила категорично строителите да продължат работа. И настоявала за чисто нов дом.

"Тези хора от тази комисия само си намират някаква работа, искат да отчитат дейност! Този имот, ако може да се нарече така, представляваше един курник! Нямаше и да се занимаваме с това, тъй като той е и много далеч от мястото на взрива, ако не живееха хора с увреждания, ако не беше това болно дете! Събрахме пари, първо 25 000 лв., после 56 000 лв., за тази сума щеше си бъде укрепен имотът, с покрив, освежаване, има ги парите! Никой не искаше това да го захваща, половин година сме търсили строителна бригада. Защото хората, като се качиха на покрива, се уплашиха, че ще падне къщата. Тя ги изгони! Досега щеше да е решен проблемът. Тя ги гони, защото й вкарват фитили - не се съгласявай, накарай ги да ти вдигнат нова къща! Знам аз откъде идва това, този политически натиск върху мен чрез нея, но на какво основание да й строим нова къща?! То си беше един курник с навес, разпределен на стаи, в които са живеели", разгневи се пред "България Днес" кметът на Хитрино. Исмаил поясни и че имотът е далеч от инцидента, но въпреки това общината решила да укрепи къщата на Байсе и семейството й. "Ако не беше болното дете и болният брат, с нея въобще нямаше да се занимавам! Пет дискриминации да ме съдят, ако искат. Комисията има документите, решението на съвета, на БЧК, сметките, има го. Тя не се е сетила сама да ни съди, това са нагласени и подбудени неща, искат политически да ме злепоставят", натърти кметът на Хитрино. И отсече, че лично ще се яви на заседанието, за да защити общината.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама