Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7472871 www.bgdnes.bg

Чалга, цигански оркестри и плюш

Абитуриентски балове 2019

Народният театър измести площад "Св. Александър Невски" 

Цигански оркестри, чалга, мощна пиротехника и плюшени рокли. Така ще запомним абитуриентските балове през 2019 г., които в момента са в разгара си. И тази година празненствата предизвикват бурни и противоречиви реакции сред общността.

Мнозина смятат, че трескавата подготовка и пръскането на толкова пари за грим, прическа и тоалет са пълно разхищение. На друго мнение са екзалтираните зрелостници, които не щадят ресурси и са категорични, че това е не просто празник, а нова страница в живота на младежите, затова трябва да бъде отбелязан подобаващо.

Реклама

Тазгодишните балове показват помпозност и липса на вкус.

След като през последните години полицията взе мерки и спря циганските оркестри на площад "Св. Александър Невски" абитуриенти намериха своето ново място, където да покажат чалга уменията си под звуците на ориенталска музика. На метри от Народния театър "Иван Вазов" стотици зрелостници надигаха бутилки с алкохол и лепяха двадесетолевки на цигански оркестри.

Въпреки уверенията на СДВР преди началото на баловете, че мобилни групи ще проверяват за използването на пиротехнически изделия и сценични димки, Градската градина беше изцяло задимена от димките на празнуващите. Други пък въртят бесни кючеци на капака на автомобил, съблечени голи до кръста. Случката се разиграва на паркинга на голям хипермаркет в столичния квартал "Надежда". Около превъзбудените младежи се въртят ромски изпълнители, които ги подстрекават, докато той разкъсва ризата си от вълнение.

Целият блясък и разкош обаче не може да бъде надминат от фамозната изцепка през 2009 г., когато абитуриентка реши да отпразнува завършването си, както майка я е родила.

Няма как да не отбележим и модните решения, които паднаха в плен на безвкусица и пищност.

Най-модерното тази година е плюшът. Колкото по-удобно и меко, толкова по-добре. Сред топжеланията на младите девойки е и разкроена рокля с пластове тафта, което силно напомня на епохата на руската императрица Екатерина II. Личи, че комфортът е най-желан сред зрелостниците. Според свидетели младите предпочитали след официалната вечер да се преоблекат с удобни дънки и тениска и да продължат купона.

Най-желаните коли сред младите са ретро автомобилите - лада и жигула.

Реклама

Въпреки масовото неодобрение на празненствата не липсват и добри примери.

По време на баловете в Перник момче падна на колене пред абитуриентка и й предложи брак. Ученичката, която е от Гимназията по икономика, не успя да скрие вълнението и сълзите си и прие предложението.

Въпреки веселбата до зори абитуриентите в Кърджали не са забравили за изборния ден и веднага след бурната нощ упражниха правото си на глас. Младежите са от СУ "Петко Рачов Славейков" и дори за миг не се поколебават дали да гласуват.

"Това е много важно за нас, понеже ние имаме отношение към нашата държава, искаме нашият глас да се чуе в Европейския съюз", споделят зрелостници.

За най-важния ден от живота на дъщеря си бе освободен за ден от затвора бившият полицай Иво Иванов. Той е осъден за смъртта на Ангел Димитров-Чората и излежава 7-годишна присъда в затвора в Бобов дол.

Реклама
Реклама
Реклама