Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7476528 www.bgdnes.bg

Сливенския Йоско почна бизнес с коне

Бизнес с коне е стартирал скандалният крими тип Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския, показа проверка на "България Днес". Без много шум соченият от МВР за мощен подземен бос стартира план за превръщането си в чист бизнесмен.

За целта Йосифов, съпругата Ваня и брат му Пламен създават собствен спортен клуб по конен спорт "Атила Й". Сдружението е регистрирано в началото на тази година, а като адрес за кореспонденция е дадена адвокатска кантора в центъра на София. От приетия устав става ясно, че целите са изключително сериозни. Наред с популяризиране на конния спорт Йоско има намерение да обучава състезатели, треньори и съдии. Сред планираните дейности е организиране на състезания и международни срещи с любители на конните спортове.

Реклама

Веднага след регистрацията ръководеното от Йоско сдружение стартира и реална дейност. Конен клуб "Атила Й" става участник в месните организации по коневъдство и състезания с коне. Името му е включено в многобройни интернет справочници. Следва закупуване и на "пособия" за дейност и набиране на екип.

Според публикувана в интернет информация Йоско Сливенския вече се е сдобил с четири елитни коня за прескачане на препятствия. На работа в спортния клуб са и двама професионални жокеи, участници в състезания в България и чужбина.

Като лице за контакти е посочен самият Йосиф Йосифов. Репортер на вестника позвъни на обявения мобилен телефон, но до приключване на броя отговор нямаше.

Любовта на Йоско към конете далеч не е това, твърдят запознати. Йосифов е запален по ездата от годините, когато полиция и прокуратура го сочат за един от най-мощните наркобосове, а името му е забъркано в убийството на митичния мафиот Косьо Самоковеца. По това време той отново отглежда няколко елитни коня в сливенското село Калояново.

Както често става у нас, повдигнатите обвинения срещу Сливенския Йоско не издържат в съда. В същия момент Йосифов демонстрира контакти с водещи политици. Името му се появи покрай скандали за афери с обществени поръчки и осигуряване на гласове в ромската махала на Сливен.

Вместо за сериозните престъпления, в които уж е уличен, Йоско бе осъден заради убийство на пътя. Зловещият инцидент се разиграва през 2011 г. Мъртвопияният бандит забива бронирания си джип в микробус при непозволена маневра на столичен булевард. При зловещия удар на място загиват 32-годишният Станислав Михайлов и Димитър Кирчев, на 53 г. Други двама от пътуващите в буса са ранени.

Реклама

По време на делото адвокатите на Йосифов обявиха, че при катастрофата той е получил изключително тежки увреждания на гръбнака и мозъка. В представената от тях експертиза се твърди категорично, че нараняванията няма да му позволят никога повече да ходи. Няколко седмици след това Йоско бе засечен от папараците на "България Днес" да крачи преспокойно в центъра на София.

Снимките на проходилия чудодейно убиец не трогнаха съда и на втора инстанция присъдата му бе намалена от осем на шест години. Вместо в пандиза Йоско тихомълком е настанен в столична болница, за да се лекува от "тежката" инвалидност. Там той престоя почти четири години, докато телевизионен репортаж не разказа за случая, а властите признаха, че местенето му е в нарушение на правилата. Времето в болница все пак бе зачетено като излежано в затвора, а Йосифов пратен в затворническо общежитие.

Малко след преместването си той подаде и молба за помилване. При самото дело се оказа, че Йоско мистериозно е преборил "доживотната" инвалидност. Вместо на количка Йосифов се яви пред съда гордо крачейки сам.

Чудодейната промяна отново не трогна магистратите и те уважиха молбата му за предсрочно освобождаване. Съдиите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от служителите, следили поведението на Йоско зад решетките. Според тях соченият от МВР за наркобос не е показал категорични признаци, че се е поправил в затвора и осъзнал извършеното от него престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама