Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7480233 www.bgdnes.bg

Откриваме риболова!

Близо 200 хиляди риболовци щурмуват реки и язовири из страната

Откриването на риболова е утре! От 1 юни рибарите окупират голяма част от язовири, езера и реки из страната. Днес е последният ден от забраната, която важи за всички водоеми, разположени на надморска височина до 500 метра.

Още от петъчния ден бреговете на големите язовири у нас ще бъдат препълнени с палаткови биваци и лагери от най-нетърпеливите, които искат да запазят перспективни позиции. Пролетната забрана за риболов продължава месец и половина, в която голяма част от рибите в нашата фауна се размножават. Уточняваме, че ограничението за любителски риболов продължава да важи за язовири и реки, разположени над 500 метра надморска височина. Там температурата на водата е по-ниска и съответно процесът на мръстене се извършва по-късно. Забраната за по-височинните водоеми ще бъде до 15 юни включително.

Реклама

Една от най-желаните риби в началото на сезона е шаранът. Сега е идеалното време за неговия улов. За по-едрите екземпляри е необходимо обилно подхранване със суха или сварена царевица. Съвременните шаранджии задължително използват радиоуправляема лодчица за захранване. Въдиците с дънен монтаж се вкарват на поне 100 метра от брега, където трофейните екземпляри са по-спокойни и се хранят по-уверено. Сред мирните видове, които достигат огромни размери, може да добавим белия амур и толстолоба. Изваждането на животни с тегло над 20 кг е незабравимо изживяване.

Идва ред и на любителите на сома. Той е най-голямата сладководна риба по нашите ширини. Хищникът също е активен през юни, след като вече е извършил брачните си задължения. Най-често се търси от лодка с популярния уред кльонк, който издава специфични звуци по повърхността на водата. Използват се живи каракуди за стръв. Може да се влачат и изкуствени примамки.

Разбира се, в риболова невинаги размерът е толкова от значение. Мнозина предпочитат динамичен улов на по-дребни риби. На плувка и фидер навсякъде може да се хванат видове като каракуда, бабушка, костур или уклей. Нужно е малко подхранка и кутийки с бели или торни червеи.

По реките актуален става спининговият риболов. Речният кефал е разпространен почти навсякъде. Малките въртящи блесни, както и воблерите са неустоими примамки за този всеяден вид.

"България Днес" пожелава на всички риболовци наслука и успешен нов сезон!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама