Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7482559 www.bgdnes.bg

Изпарява се битият от Боксьора свидетел

Изчезнал е свидетелят, нашамарен от кримигероя Венцислав Дамянов - Венци Боксьора в двора на спецсъда! След екшъна през април м.г. от набития Теодор Томов нямало ни вест, ни кост, научи "България Днес". Напразно магистратите се опитват няколко пъти да го дирят. Те му пращали призовки на известните му адреси, но без резултат.

Томов трябва да проговори по делото срещу наркобанда, по което са погнати Венци Боксьора, соченият за тартор Ивайло Стойнов-Турчина, Тодор Григоров, Марио Тодоров, Петър Миленов, Григор Русев и Петко Стоянов. За вчерашното заседание съдия Николай Димитров отново се опита да извика свидетеля и дори му прати униформени да го доведат принудително. Вместо това получи отговор от съдебната охрана, че Томов не е открит.

Реклама

Предполага се, че той се е изплашил от случката с Боксьора и заканите, че ще бъде очистен. Екшънът се разигра през април м.г. в двора на специализирания съд на столичната ул. "Черковна" 90. Малко след края на делото срещу Дамянов и компания подсъдимите и свидетелят Теодор Томов излизат от сградата.

"Ще те убия, ако пак дойдеш да свидетелстваш", изкрещява в този момент Венцислав Дамянов срещу Томов и започва да го удря с юмруци в лицето, разказват очевидци. След като му нанася 2-3 удара, свидетелят успява да повика пазачите, за да се намесят. През това време Дамянов вече офейкал от мястото. В съда веднага пристигат ченгета, които се залавят с издирването на нападателя. Грозната сцена се разиграва пред очите на десетки граждани и журналисти.

Запознати с делото уточняват, че преди случката с крошетата заседание не е проведено. Делото е било отложено и затова Томов не е успял да даде показания. Оттогава свидетелят е викан неколкократно, но се покрива. Защитата контрира, че Венци Боксьора му е ударил само един шамар. Бил е подразнен от това, че Томов го напсувал. Адвокатите коментират, че свидетелят си имал неприятности с Темида и се скатал заради това. Предвид изчезването му не е изключено Томов да бъде обявен за издирване, разкриват юристи.

С проявата си Венци Боксьора успя да ядоса главния прокурор Сотир Цацаров. Оказа се, че охранителните камери в съдилището не работят и инцидентът не е заснет. Служителите от съдебната охрана също пропищяха, че са малко и не им достигат щатове, за да покрият нуждите навсякъде. След тупаниците бяха засилени мерките за допускане до сградата на ул. "Черковна", като гардове започнаха да пребъркват посетителите още на портала.

Въпреки ексцесиите процесът срещу наркогрупата е на път да приключи за повечето от подсъдимите. След 3 години влачене на първа инстанция вчера повечето от клиентите на спецсъда обявиха, че са навити на споразумения. Сделки със спецпрокуратурата ще сключат лидерът Иво Турчина, Венци Боксьора, Петко Стоянов и Марио Тодоров. Очаква се адвокатите да им издействат условни присъди. Към момента Венци Боксьора е в кауша, след като бе спипан с дрога в Пловдив. Зад решетките компания му правят още двама от подсъдимите, като някои от тях също търкат нара и по други обвинения.

До дни съдът трябва да одобри споразуменията. Така на подсъдимата скамейка ще останат да се пържат Григор Русев, Петър Миленов и Тодор Григоров. "Не искам споразумение, аз съм невинен по това дело", отвърна Русев на въпрос на магистратите дали ще сключва сделка. Миленов обеща да помисли, тъй като не беше наясно какви условия му предлагат разследващите. Ако не се навие, делото срещу тях ще продължи по общия ред.

Реклама

Според прокуратурата групата на Турчина е действала от януари 2014 г. При акцията на антимафиоти през май 2015 година в София са тарашени жилища и автомобили на членовете на групата, в които са намерени различни количества хашиш, марихуана, кокаин и хероин.

Венци Боксьора освен подсъдим е и известен свидетел по шумни дела. Името му изплува по случая с групата на Иван Йосифов, сина на Йоско Костинбродския. Именно Венци Дамянов е сочен като информатора, който разказва пред разследващите, че знае за списък с набелязани мишени - прокурори и полицаи. Малък Йоско щял да ги трепе в услуга на Стефан Гевгелийски, тъй като не искали да прекратяват делата му. За услугата Гевгелийски щял да се отплати с дрога за половин милион.

Преди това Боксьора помага на прокуратурата и за разкриването на побоя над професор Стефан Станчев от болница "Света Анна" и убийството на надзирателя от затвора Янко Янев през 2016 г. Прокуратурата обвинява за тях спрягания за човек на Стефан Бонев - Сако Гевгелийски и бандата му.

Името на Венци Боксьора се чу и във връзка с разследването срещу бандата на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите. Цитира го адвокат Димитър Марковски, който брани човек на Очите.

Намесен в мелета

За Венци Боксьора се носят страховити легенди из родното му село Световрачене. Местни споделят, че се страхуват от кримигероя и бягат наобратно, щом го зърнат. Според тях Венци често се замесвал в скандали и побоища. Ченгета потвърдиха за два от тях през 2014 г. При едната разпра Боксьора и аверите му размахвали мачете в заведение в Нови Искър, като при инцидента един мъж е бил ранен в ръката. Венци бе заключен и за побой в столичния клуб "Червило", който според криминалисти е бил за разпределение на територии на наркопазара.

Реклама
Реклама
Реклама