Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7487102 www.bgdnes.bg

Посичат най-старата дилърка

Няма милост за най-старата наркодилърка в България! Магистратите попариха надеждите на 77-годишната Цветанка Чавкарска, обвинена от спецпрокуратурата като част от банда за наркоразпространение, научи "България Днес". Старицата е успяла да размекне сърцето на съдия Иво Хинов и той сменил домашния й арест с подписка. Това не се харесало на апелативните съдии, които отменили решението и отсекли, че Цветанка трябва да си стои вкъщи.

Бабата бе заключена в началото на ноември м.г. по обвинения, че въртяла дилърска мрежа за трева с внука си Мартин Петров. Според прокуратурата, когато внукът отсъствал, възрастната жена разфасовала и опаковала марихуана и кокаин и ги продавала в дома си в столичния жк "Люлин" след предварителна уговорка по телефона. Малко преди акцията старицата изхвърлила през прозореца четвърт килограм марихуана и опитала да се освободи от друго количество в тоалетната, разкриха разследващи. По техни данни групата била организирана през лятото на 2017 г. По случая са използвани и специални разузнавателни средства.

Реклама

Самата Цветанка обяви тогава, че е невинна.

"Разбиха вратата. Аз не бях добре, имам сърдечни проблеми. Цяла нощ ме разказваха и накрая ме заведоха в следствието. Един дойде и ми направи грозен жест да вляза, накара ме да подписвам нещо, може и да са признания. Не знам в какво ме обвиняват, аз съм добър човек, на никой нищо не съм направила", коментира най-възрастната обвиняема за разпространение на наркотици в историята ни след близката си среща с униформените.

Съпругът й разкри, че Цветанка се е лекувала с коноп, но не е виждал наркотици в жилището.

"Когато полицаите нахлуха у нас, те удариха с чук вратата. Жена ми получи удар и припадна. Сложих я на леглото, не можеше да си поеме въздух. Молих ги да извикаме Бърза помощ, че ще я изтървем, и по-късно най-после се обадиха. Някъде към 50-ата минута дойдоха", разказа мъжът на Чавкарска.

Бабата, посочена като наркопласьорка, е пусната от съда под домашен арест заради възрастта и здравословното си състояние. Шест месеца по-късно делото срещу нея и внука й е внесено в съда и баба Цветанка иска да се отмени забраната да напуска дома си. Съдия Хинов се съобразява с доводите на защитата, че здравето на пенсионерката е разклатено, както и че срокът от 6 месеца, в който е между четири стени, е достатъчно продължителен.

Спецпрокуратурата изтъква като довод жената да не бъде пускана на свобода обществената опасност на престъпленията и начина на извършването им. Апелативните магистрати приемат тезата на обвинението и решават, че дори под домашен арест Цветанка ще може да полага адекватни грижи за здравето си, а при необходимост може да посещава болница с разрешение на полицията.

Заедно с баба си промяна на мярката иска и внукът Мартин, който е сочен като тартор на престъпната схема. Защитата изтъква, че през шестте месеца на задържане разследващите са могли да събират доказателства и клиентът им вече не може да повлияе на уликите и свидетелите.

Като основание изтъкват и ще останалите двама, погнати като участници в групата, са се признали за виновни и са сключили споразумения. За Мартин това не е изгодна сделка, защото той е в изпитателен срок на предишно условно осъждане за разпространение на наркотици. Съдът го остави зад решетките, след като прецени, че има достатъчно доказателства срещу него.

Реклама
Реклама
Реклама