Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7490042 www.bgdnes.bg

45 млн. евро в Румъния свива Кървавата Мила

На съд в Румъния за грандиозна измама с еврофондове отива скандалната бизнесдама Мила Георгиева, става ясно от публикации в местни медии. Щерката на емблематичния бивш шеф на митниците от времената на Любен Беров и Жан Виденов Христо Кулишев е сочена и за ключова фигура в родния подземен свят. Прякорът и Кървавата Мила се появи след повдигнато обвинение от спецпрокуратурата, че ръководи банда за търговия с дрога и поръчкови убийства заедно със сина си Мартин Георгиев-Джито. Отделно Георгиева е подсъдима заедно с няколко свои близки и за източване на милиони левове ДДС чрез фиктивни сделки с месо, захар и млечни продукти.

Афера с храни е и причината за съдебните проблеми на Кървавата Мила в Румъния, става ясно от съобщение на местната Национална дирекция за борба с корупцията. По изчисления на разследващите ръководената от Георгиева банда е успяла да нанесе щети за близо 45 млн. евро. Дясна ръка на Мила при реализиране на аферата е "колегата" й от българските афери с ДДС Иван Танев-Универсалния. Заради финансовите си афери в България той се издирва от 2012 от Интерпол. Помагачи на Мила и Универсалния според прокуратурата в Букурещ са адвокатките Снежинка Стойкова и Стефка Стоева и румънецът Сорин Гъздак, който е зет на бившия депутат Чезар Мъгуряну.

Реклама

Гигантската си афера Кървавата Мила реализира през 2012 г., ползвайки фиктивна фирма. Номинален собственик на дружеството "Ви Ем корпорейшън" е софиянецът Валери Петров. Според в. "Капитал" по същото време от дейността на фирмата са се опарили и множество родни бизнесмени, търгуващи с храни. От октомври 2016 г. "Ви Ем корпорейшън" фигурира в списъка с некоректните длъжници на НАП.

Повод са неплатени данъци за над 16 млн. лева. От приходната агенция отказаха коментар по случая пред "България Днес". По неофициална информация към днешна дата сумата на неплатените данъци е почти 30 милиона. Медийни разследвани показаха, че данъчният длъжник и собственик на фирмата Валери Петров е социално слаб. В свое интервю пред сайта "Биволь" той не отрече, че е използван като пионка от бандата на Кървавата Мила. Това не пречи само година след реализирането на румънската афера Петров чрез друга своя фирма да спечели обществена поръчка на фонд "Земеделие". Срещу платените 1,5 млн. лева дружеството през 2013 г. доставя хиляди тонове ориз. Парите по договора са платени от еврофондовете по програмата "Храна за бедни".

С договор по същата програма са източени милионите евро от бандата на Мила Георгиева и в Румъния. В случая контрактът от 2012 г. е за доставка на брашно и олио. Според прокуратурата в Букурещ, за да спечели конкурса, подставената фирма на Георгиева представя редица фалшиви документи. Те са изготвени със съдействието на местния бизнесмен Сорин Гъздак. Подписи под ментетата полагат двете български адвокатки, които представляват "Ви Ем корпорейшън" пред румънските власти. За тях в обвинителния акт се твърди, че са действали по принуда от Мила Георгиева и Иван Танев-Универсалния.

Самите фалшификации са разкрити едва година по-късно. По това време подставената фирма на Мила "Ви Ем корпорейшън" получава по сметките си близо 27 млн. евро. В нейно владение са предадени и 63 152 тона ечемик на стойност 6 398 007 евро без ДДС като компенсация за брашното, което трябва да достави.

Въпреки прибраните милиони българската фирма доставила съвсем малки количества брашно (около 30 процента), както и слънчогледово олио (около три процента) от общото количество, което следвало да бъде доставено. След това фирмата буквално се изпарява, а опитите на румънските власти да се свържат с управителя са неуспешни. По изчисления на местната земеделска агенция щетите от аферата са за над 45 млн. евро.

Изплува около афера с цигари

Около канал за контрабандни цигари изплува преди няколко месеца името на Кървавата Мила. Според публикация на сайта "Трафикнюз" Георгиева е човекът в сянка зад разбита през март тази година контрабандна схема. При акцията на ГДБОП в склад до София са открити общо 752 000 кутии цигари без бандерол. При операцията антимафиотите залавят двама мъже, докато разтоварват от камион поредната пратка нелегална стока. Разследващи обявиха, че арестуваните Росен Михайлов и Димитър Божилов са просто изпълнители. Действащата от около половин година схема за нелегален внос на цигарите се ръководи от човек, чието име не бе обявено официално.

Реклама
Реклама
Реклама