Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7492683 www.bgdnes.bg

Манатарки превземат горите

Манатарки превземат горите след обилните дъждове и слънчевите часове през последните седмици. Царицата на гъбите вече се среща на много места из страната, въпреки че най-силният й период тепърва предстои. Ценителите вече се хвалят с изключително красиви екземпляри, а някои берат по десетки килограми. В този период на годината манатарката се среща най-често на надморска височина до около 400-500 метра. По-рядко може да се намери и в планински области на около 1000 метра на по-слънчеви терени. В момента най-много от красивата гъба има в Лудогорието, Кърджалийско, Беласица, Средна гора. Там местните се хвалят с "плячка" от по 10-20 килограма. За съжаление на софиянци, манатарката все още не се е появила на Витоша. Въпреки това най-нетърпеливите столични гъбари вече бродят из горите с надеждата, че дъждовете и слънчевите лъчи скоро ще им донесат радост.
Традиционно обикновената манатарка се среща най-често в широколистни гори, по-рядко в иглолистни. Очаква се с предстоящото затопляне на времето в началото на лятото гъбите постепенно да се качат по-нагоре и да никнат на надморска височина от над 1000 метра. Най-подходящо е те да се берат в плетени кошници, избягвайте найлоновите пликове и пластмасата. Сред гъбарите продължава да се води спорът дали манатарката трябва да се реже с нож в основата на пънчето, или да се изскубва заедно с мицела. За предпочитане е това да не се прави, въпреки че според науката и миколозите това няма значение. Все пак е добре манатарката да се отреже с нож и да се почисти от пръстта, която иначе навлиза в тръбичките и ламелите на гъбата. Някои дори си носят четка със себе си. Не режете пънчето на манатарката, тъй като то е изключително вкусно. 

20 лева на пазара

В началото на сезона манатарката излиза доста скъпо на пазара. Цената й в София достига до 20 лева за килограм, тъй като в началото на юни вкусната гъба все още не се среща често. В пунктовете за изкупуване цените са доста по ниски. В зависимост от качеството на гъбите могат да ви предложат между 10 и 12 лева за килограм. Очаква се в следващите месеци цените на едро и дребно да паднат, тъй като прогнозите са за силен сезон на манатарката. Важно е да внимавате от кого купувате и да сте сигурни в произхода на манатарките. При най-малките съмнения се откажете и си спестете посещение в токсикологията.

Реклама

Сгответе ги с телешко

Манатарките може да се сготвят или консервират по най-различни начини. Един от изключително вкусните варианти е да се приготвят заедно с телешко месо, а подходящото питие за тях е виното. Ето и рецептата на известния италиански майстор Джузепе Ломушо.
Необходими са ви 200 г телешко месо, зехтин, чесън, манатарки, бяло вино, сметана, мащерка, сол и пипер. Телешкото се приготвя отделно от соса. Месото се слага на силно загрята скара и се запечатва до коричка от всички страни. След това температурата се намалява и се пече, докато стане готово. Сосът се приготвя на тиган. Загрява се зехтин за готвене, към който се добавят манатарките. След като хванат лека коричка, се слага чесън, нарязан на филийки, и мащерка. След това малко бяло вино. Когато то се изпари, се добавят сметаната и сол и пипер на вкус. Сместа се разбърква, докато се сгъсти. 

Пачи крак край Перник

Гъбарите в област Перник вече се радват на богата реколта от пачи крак. Тази гъба е изключително вкусна и е подходяща както за приготвяне на тиган с масло и магданоз, така и за мариноване и консервиране. Сезонът на пачия крак започва в началото на лятото и продължава чак до края на есента, като тази гъба се среща сравнително често.
Началото на юни е краят на сезона за челядинките. Най-масовите гъби в момента се "изкачват" и могат да се срещнат на по-висока надморска височина.
В момента по гори и поляни се срещат още сърнели и печурки. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама