Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7495763 www.bgdnes.bg

Пламен Галев заподозрян за изчезването на Буята

Замесен в кражбата на 600 килограма кокаин

Кирил Цветанов се изпарява след телефонен разговор с дупнишкия мафиот

След телефонен разговор с дупнишкия мафиот Пламен Галев безследно изчезва благоевградският кримигерой Кирил Цветанов-Буята.

Дирите на 43-годишния мъж се губят от 6 май 2006 г. Телефонът му звъни около 22,00 часа и той излиза от къщата си в столичния кв. Драгалевци. Облечен е с домашни дрехи. Не взима със себе си нито своя джиесем, документи или охрана. На излизане от дома си Кирил Цветанов казва на жена си Мария, че няма да се бави и скоро ще се върне, но повече никой не го вижда.

Реклама

Свидетели, разпитани от полицията, твърдят, че пред дома на Буята го чакала кола и той се качил в нея. Хора от ъндърграунда са категорични, че съдбата на Цветанов е трагична. Още щом се качва в мистериозния автомобил, той е застрелян, а трупът му е закопан на място, където никога да не бъде открит.

Слухът, че дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев са отговорни за изчезването на Буята, тръгва от съпругата на Цветанов. Тя твърди, че излизайки от дома си, съпругът й казал, че отивал на среща с Пламен Галев и авера му Ангел, с които били бизнес партньори.

След изчезването на Буята съпругата му се запътила направо към имението на Пламен Галев в село Ресилово, за да го попита къде е Кирил. Полицаите установяват, че последният телефонен разговор на Цветанов е именно с дупнишкия мафиот, но други доказателства така и не са открити.

Кирил Цветанов е известен в ъндърграунда освен като Буята и с прякорите Кирчо Малкия или Киро Брежанеца. Той е сред видните имена от кримисредите на Благоевград и София от началото на 90-те години. Името му се свързва с групировката СИК.

Роден е в София, но израснал в симитлийското с. Брежани, където родителите му работели в близката мина. В първите години на прехода Буята е шеф в сянка на охранителна фирма "Дорли" в Благоевград.

При масов бой за разпределяне на територии между ВИС и СИК в Благоевград в разгара на лятото на 1994 г. загива случайно преминаващият край мелето диджей Димитър Воденичаров. Той е ударен с верига по главата. По време на боя Буята не участва, но срещу него е образувана проверка.

Реклама

След инцидента Цветанов се изнася към София. Сближава се и става един от най-доверените хора на Поли Пантев. В престъпния свят се носи легенда, че именно Буята е човекът, помогнал за кражбата на 600 килограма кокаин, които после Пантев пласира. Наркотикът пристига на яхта от Латинска Америка и е разтоварен в Пирея, Гърция. В България е прекаран в ТИР през ГКПП "Кулата" през 1999 г.

Според оперативна информация на МВР гарант по сделката е холандец, а транспортът е организиран от двама братя гърци. Във вътрешността на страната пратката е укрита в огромен склад в района на Благоевград на световна марка безалкохолни напитки. Един застрахователен агент разбира колко ценно нещо е скрито в складовата база и докладва на Поли Пантев. Той пък изпраща на място Киро Буята да организира кражбата. Впоследствие дрогата е открадната и разпределена между Поли Пантев и Мето Илиянски, като дял от нея получава и Жоро Илиев. Заради кражбата един от братята гърци е отвлечен, а двама българи, замесени в транспортирането - Роберт Стефанов и Кузман Гуслеков, са застреляни в София. Първоначално дори се смята, че и убийството на Поли Пантев на остров Аруба е свързано с прословутата кражба.

Години по-късно става ясно, че причините са вътрешните борби в СИК, които постепенно прерастват в кървава война. Кирил Буята обаче осребрява своя дял от кокаина и по оперативни данни на МВР след разстрела на Пантев започва да живее нашироко.

Цветанов започва да посещава все по-често Благоевград, след като през 2005 година там е разстрелян показно соченият за наркобос и лихвар Васил Горчев-Кьоравия.

Буята планирал да завземе местния наркобизнес. Редовно показно гастролирал в Благоевград с мощна охрана и няколко черни джипа, досущ като ментора си Поли Пантев. Въпреки славата, която му се носи, и богатствата, с които парадира, срещу него никога не са водени дела за незаконна дейност, сочи съдебна справка.

Възходът на Буята е кратък и рязко се сгромолясва след мистериозното му изчезване.

След като полицията се заема да разследва криминалния случай, усилено се разработват две версии.

Според първата Кирил Цветанов-Буята изобщо не е станал жертва на отвличане или убийство, а сам се е скрил някъде, за да не бъде ликвидиран. Изчезването му много напомня това на Мето Илиенски.

Другата версия е, че е отвлечен и убит в нощта на изчезването си. Ликвидирането му е свързано със слуха, че е замесен в разстрела на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 година. Разследващи разкриват, че на мястото на убийството е имало охранителна камера, която е заснела физическия убиец на банкера. Това бил човек, близък до Кирил Цветанов. Килърът също изчезва безследно досущ като Буята.

Полицейска разработка свързва имената на бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев с мократа поръчка срещу Кюлев. Ченгета подозират, че ликвидирайки Буята, никой няма да ги свърже с престъплението. За тази версия така и не са открити доказателства, категорични са от полицията.

"Запознахме се с Цветанов чрез благоевградски бизнесмен. Доведе ни го, защото искал да си купи от нас мерцедес за 400 хил. евро. Дадохме му го на изплащане. Разбрахме после, че намерил някакъв арабин, на когото да го продаде. След изчезването му жена му върна колата", казва Пламен Галев по повод изчезването на Буята малко преди да забегне в чужбина. Той не опровергава информацията за срещата с благоевградския наркобос. Признава само, че седмица-две преди изчезването си Буята наистина му гостувал в Ресилово за покупката на бутиковия автомобил.

Търсят го в гробището на "Килърите 3"

В гробището на пернишката банда за мокри поръчки "Килърите 3" е заровен трупът на Кирил Цветанов-Буята. Според оперативна полицейска информация зловещите главорези ликвидирали и заровили благоевградския криминален герой край Перник, където лежат костите и на останалите техни жертви. Полицаи с дни ровят с лопати из полето с надеждата да изровят останките му, но без успех. Буята остава в неизвестност.

Обявен е за мъртъв, след като съпругата му Мария Цветанова подава молба до Софийския районен съд. Така Кирил Цветанов-Буята е пратен в отвъдното по документи,6-години след изчезването си.

Реклама
Реклама
Реклама