Топгенетикът проф. Иво Кременски: Микроби влияят на ДНК-то ни

Приятел
Автор: БД Онлайн

Топгенетикът проф. Иво Кременски: Микроби влияят на ДНК-то ни

Лаборатории изнасят информация за гените ни в чужбина 

КОЙ Е ТОЙ:

Проф. Иво Кременски е корифей на българските генетични изследвания. Консултант към лабораторията по геномна диагностика към Медицинския университет - София. Дългогодишен национален консултант и ръководител на Националната генетична лаборатория. Специализирал е биохимична диагностика в Ротердам. Член е на международни научни организации. Той е и един от основателите на "Българския геномен проект".

Доли ТАЧЕВА

- Проф. Кременски, какви генетични изследвания се правят у нас?

- Изследванията в генетиката са два вида основно. Едните са генетични. При тях изследваш ген по ген. В човешкото тяло има 21 000 гена. Другите са геномни изследвания. Това е да изследваш едновременно 5, 500, 5000 гена, всичките гени и извънгенни пространства. Когато се появи мутация в гена, се появява болест. Има увреден ген, има болест. При всички останали - рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, също участват гените, но не един, а множество гени трябва да бъдат увредени, за да се появят тези заболявания.

- Медицината в днешно време се развива бързо, какви са новостите в България?

- Новото у нас е, че може да се направят изследвания едновременно за 5000 гена. Те са избрани само за болести, за които се знае, че като е нарушен този ген, води до определена болест. Препоръчително условие е да се даде пълна информация за пациента. Тогава може да се избере панел от гени. За рак на гърдата например се изследват 200 гена, за очни болести също. Тогава става много по-бързо.

- Колко генетични болести са известни до момента?

- На нас са ни известни едва 7000 генетични болести. Но щом гените са 21 000, значи и болестите са толкова. Още не сме ги открили. Има някои от тях, които са много редки. Освен това човешкият геном носи 10 пъти повече ДНК от микроби. Във всички органи в системата има микроби. Те също носят ДНК и влияят. В едно голямо датско проучване се казва, че може би здравословното човешко състояние се влияе повече от микробната ДНК, отколкото от човешката.

- Колко деца се раждат в тежко състояние годишно?

- Очаква се редките болести в България да бъдат 7% от населението на година. Ако вземем 5% от 7 млн. души, колкото е населението ни, това са 300-350 000 човека с редки болести. Всеки от нас носи по 10-15 дефектни гена. Въпрос на шанс е с кого ще се срещнем да се възпроизвеждаме.

- За колко от тях съществува лечение?

- От генетичните болести само 1% имат лечение, което е безумно скъпо. За 14 от редките болести от този процент имаме някъде около 50 000, които се лекуват със скъпи лекарства. Цените са от 35 000 до 800 000 лв.

- Коя е най-често срещаната болест?

- Една от най-честите хромозомни болести е средиземноморската анемия, или така наречената таласемия. Това е тежка анемия. В България има 240 човека, на които на 15-20 дена им преливат кръв. Това е една от най-често срещаните болести дори в света. Тя е по Средиземноморието и по Екватора. У нас например при ромите почти я няма, при турците е много висока, защото са към Средиземно море, при българите е средно.

- Как може да се предотврати раждането на дете с тежки увреждания?

- Още в 11-ата седмица може да се направи изследване на плода и да се каже какво дете ще се роди. Оттам нататък родителите решават дали ще прекъснат бременността, или не. Т.е. превенцията е най-силният инструмент в момента. По този начин от 70 деца годишно, които очакваме да се родят с Даун, 45 ги хващаме преди това. Едно от новите неща у нас е, че вече се правят кръвни изследвания. Не е нужно да бъркаш в жената рисково и да взимаш амниоцентеза (взимане на околоплодна течност - б.а.).

- Какви други тестове се правят в България?

- На пазара има кръвни тестове за 128 болести. Въпросът е, че трябва да имаш голям поток от хора, за да не бъде цената прекалено висока. Ние чакаме да станат минимум девет проби. Ако не се съберат, могат да минат седмици. През това време жената е бременна, минава срокът за аборт. Т.е. тези изследвания трябва да бъдат централизирани. Затова сме обединили Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора - всички те работят по една технология и с един и също софтуер, които изчислява резултатите в София. Годишно правим 24 000 изследвания на жени, което е 1/3 от бременните. А другите къде са?! В България има 17 лаборатории и офиси, които изпращат проби в Китай и къде ли не.

- Искате да кажете, че данни за наши гени излизат в други държави?

- Разбира се! Има куп лаборатории, които не са държавни и изнасят в чужбина. Много хора се подвеждат и тръгват да изпращат проби извън страната. Другото е, че някоя фирма ти предлага безплатни изследвания. Ти искаш да те изследва за рак на гърдата, тя го прави, но освен това прави изследване на целия геном. Продават информацията на друга държава и тя вече знае какво се случва в България, какъв е пазарът тук, докато ние не знаем. Това е бизнес. Да, нека си обменяме данни, но те да са анонимни и само за определени неща. Затова ни трябват национална програма, национален регистър и ДНК банка.

- Какъв е генът на българина?

- Началото на цивилизацията е на Балканския полуостров. Нашата популация е смесена от древни народи, които по-късно са се нарекли тракийци, след това пристигат славяните, по-късно - българите. Българинът и навремето, и в момента е смес от множество различни групи хора. През 2004 г. наши проучвания откриха една рядка мутация в гена ни. Много по-късно англичаните откриха същата мутация при тях. Когато разровиха гробовете на римската армия, намериха хора, на чиито гробове пише, че произходът им е от Сердика, Марица. Интересното е, че най-високата им честота не е в България, а е в Албания. Но не се знае дали тази мутация не се е появила в България, след което да се е натрупала там.

- А каква е средната продължителност на живот в България?

- В момента е 72 години при мъжете и 74 при жените. По учебниците България се водеше сред страните с най-много дълголетници. Живели са в Странджа и Родопите. В момента не са им се променили гените. Синовете и дъщерите им обаче вече не живеят там, а в София. В града храната и въздухът са замърсени, те не живеят в планините. Т.е. не гените са виновни за понижаването на средната продължителност на живот, а социалният статус.

- А електромагнитните вълни от телефоните, телевизорите и компютрите оказват ли влияние върху живота и гените ни?

- На гените директно много трудно може да бъде повлияно, освен ако човек не се намира близо до електроцентрала, която е избухнала. За телефоните се говорят много неща. Те оказват друго влияние - на безсънието, на безпокойството и оттук на извънгенните пространства. Няма да ти докарат генетично заболяване, но ако имаш генетично предразположение, това е вече един фактор. Но не става дума да унищожим технологиите. Това става, ако не се отлепяш от тези устройства много часове.

Яна и Петко на яхта без децата

Яна и Петко на яхта без децата

На яхта без деца и само с приятели се повозиха Яна и Петко Димитрови, видя "България Днес". Щастливото семейство се разходи из гръцките острови в компанията на близки, а Петко дори опита да хване руля и да управлява бялото возило. "Така и сто години мога да откарам", пошегува се бизнесменът с близките си.

Деси Тенекеджиева обича царя

Деси Тенекеджиева обича царя

"Обичам царя!" Признанието направи актрисата и певица Деси Тенекеджиева по повод 82-рия рожден ден на Симеон Сакскобургготски, който той отпразнува миналата неделя. Ето какво написа 48-годишната варненка в социалните мрежи: "История, Класа, Финес, Интелект, Благородство, Доброта, Състрадателност! Дълбоко се възхищавам, уважавам и обичам Царя!

Ръчкат Наум Шопов да се жени

Ръчкат Наум Шопов да се жени

Далечни познати и приятели пришпорват актьора Наум Шопов и половинката му Теа да се женят. Двойката отговори на най-често задаваните им въпроси във видеоканала си в интернет. Повечето им фенове ги питат кога ще се женят, тъй като са сгодени отдавна. Двамата единодушно отговарят, че напрежението около все още непланираната сватба им идва в повече

Хеми Перес: Баща ми Шимон казваше, че ние можем всичко

Хеми Перес: Баща ми Шимон казваше, че ние можем всичко

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

15 г. търсят митичния килър Легионера

15 г. търсят митичния килър Легионера

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,

Скандални признания на футболист за уговорени срещи:

Преди продаден мач ходехме на плаж

Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Радеви на пазар, НСО ги пази

Радеви на пазар, НСО ги пази

На пазар се отдаде президентското семейство. "България Днес" улови държавния глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава да обикалят в любимите бутици на първата дума съвсем близо до "Дондуков" 1 в юнските жеги. Двамата бяха стриктно обградени от служители на НСО, които бдяха за тяхната сигурност.

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Певица заряза вратар

Певица заряза вратар

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Най-нелепите контузии

Най-нелепите контузии

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Софиянец проси кока в метрото

Софиянец проси кока в метрото

На странна молба за помощ станаха свидетели пътниците на софийското метро. Столичанин с табела на врата подчертаваща нуждата му от наркотици и билки посрещаше забързаните граждани на входа на метростанция Сердика. Дали обаче някой е откликнал на молбата му не е

Луд съм по Линда

Луд съм по Линда

Двукратният световен шампион във Формула 1 и победител в "24 часа на Льо Ман" отпреди дни Фернандо Алонсо за първи път проговори за гаджето. Той даде интервю, в което основната тема беше връзката му с моделката Линда Морсели. Оказа се, че манекенката е направила първата крачка в отношенията им. "Срещнахме се на Гран при на Монако и седмица

Най-коментирани

Радеви на пазар, НСО ги пази

Радеви на пазар, НСО ги пази

На пазар се отдаде президентското семейство. "България Днес" улови държавния глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава да обикалят в любимите бутици на първата дума съвсем близо до "Дондуков" 1 в юнските жеги. Двамата бяха стриктно обградени от служители на НСО, които бдяха за тяхната сигурност.

Корнелия: Не съм умряла,няма да ви дам оставка

Корнелия: Не съм умряла,няма да ви дам оставка

Делегати зарязаха БСП, отидоха да празнуват рожден ден Сюрреалистичен конгрес на БСП се проведе  в зала 1 на НДК. Лидерът в оставка Корнелия Нинова извъртя червен шамар на своите, след като оттегли заявлението си за напускане, а после обяви, че искала да тества хората си за вярност. Те успяха още преди старта на заседанието да се счепкат по

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,

15 г. търсят митичния килър Легионера

15 г. търсят митичния килър Легионера

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Шефът на Камарата на архитектите Борислав Игнатов предлага:
Камбана вместо Паметника на съветската армия

Шефът на Камарата на архитектите Борислав Игнатов предлага: Камбана вместо Паметника на съветската армия

Ще бие на всеки час през деня  Българският герб и камбана да заменят Паметника на съветската армия в София. Това предложение направи пред "България Днес" Борислав Игнатов, шеф на Камарата на архитектите у нас. "Досега винаги се е обсъждало цялостното премахване на Паметника на съветската армия по много причини.

Скандални признания на футболист за уговорени срещи:

Преди продаден мач ходехме на плаж

Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Синът на Станко Тодоров - Калин:
Живков стана селски диктатор

Синът на Станко Тодоров - Калин: Живков стана селски диктатор

Не се срамувам от миналото си, баща ми излезе почтен от играта! "Ние фалшифицирахме онзи период, ролята на   в него и не можахме да дадем точна оценка на явлението какво и защо се случи, че от един добър държавник Живков се превърна в някакъв селски диктатор. Затова трябва да си говорим за историята и само истината такава, каквато е.

Победителят в "Гласът на България" Атанас Кателиев: Не бих направил дует с Криско,искам Мария Илиева

Победителят в "Гласът на България" Атанас Кателиев: Не бих направил дует с Криско,искам Мария Илиева

С наградата ще си купя пиано, ще включа гайдата в бъдещите си изпълнения Кой е той 25-годишният стругар Атанас Кателиев от отбора на Влади Ампов-Графа е големият победител в седмия сезон на "Гласът на България". На финала той се изправи срещу своя съгражданин Кирил Хаджиев-Тино и спечели наградата от 50 000 лева, като стана победител.

Специалистът Ернесто Нориега: Мълниите влизат през интернет мрежата

Специалистът Ернесто Нориега: Мълниите влизат през интернет мрежата

Църкви, стадиони и новите блокове нямат защита  КОЙ Е ТОЙ Ернесто Нориега е специалист по мълниезащита от над 20 години. Роден е в Хавана, Куба. Майка му е българка, баща му - кубинец. Завършва магистратура "Електрически системи" в родната Куба. Автор е на първата книга за мълниезащита в България. От 13 години живее у нас и е обучил над 500 наши

Канадски талант спря Григор още на старта в Куинс

Канадски талант спря Григор още на старта в Куинс

Григор Димитров не започна сезона на трева по най-добрия начин.  Българската звезда в тениса отпадна още на старта в Куинс след загуба 4:6, 4:6 от канадския талант Феликс Оже-Алиасим. Този мач се изигра от третия опит, след като бе провален два пъти заради дъжда в британската столица.  Канадският тенисист е 21-и в ранглистата и е един от хитовете

Хеми Перес: Баща ми Шимон казваше, че ние можем всичко

Хеми Перес: Баща ми Шимон казваше, че ние можем всичко

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Чуйте неизвестна досега песен на Фреди Меркюри (Видео)

Чуйте неизвестна досега песен на Фреди Меркюри (Видео)

Нечувана досега версия на песен на британската рок звезда Фреди Меркюри беше възстановена след 10-годишно търсене на изгубен вокален запис, съобщи Би Би Си. Песента „Времето не чака никого” (Time Waits For No One - англ.) първоначално е била част от саундтрака на мюзикъла „Време”, игран през 1986 г. в Уест Енд.

Принц Хари си падал по Дженифър Анистън, тя го отрязала заради разликата в годините

Принц Хари си падал по Дженифър Анистън, тя го отрязала заради разликата в годините

Известният автор на статии в "Ню Йорк Таймс", блогър и биограф Иън Халперин пише нова книга за блондинката Дженифър Анистън, която разкрива повече за тайнствените й отношения с някои знаменитости. Според Халперин принц Хари, херцогът на Съсекс, е бил "увлечен от години“ по актрисата Дженифър Анистън и дори я е определял като притежаваща "качества

Анализ на шпионски снимки от Студената война: Ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо днес

Анализ на шпионски снимки от Студената война: Ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо днес

Учени от САЩ, анализирали шпионски сателитни изображения от времето на Студената война, са стигнали до заключението, че ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо от началото на 21-ви век в сравнение с края на 20-и, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Украйна: Русия да признае за свалянето на малайзийския самолет с ракета през 2014 г.

Украйна: Русия да признае за свалянето на малайзийския самолет с ракета през 2014 г.

Украйна призова Русия да признае отговорността си в свалянето на малайзийския пътнически самолет полет МН17 с руска ракета през 2014 г. над сепаратистката източна част на Украйна, след като международната следствена група днес предяви обвинения в убийство на трима руснаци и един украинец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Адел се разхубави, след като се раздели 
със съпруга си

Адел се разхубави, след като се раздели със съпруга си

Британската певица Адел изглежда много по-свежа - видимо отслабнала и с по-руса коса, след като се раздели със съпруга си, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.  На снимката със "Спайс гърлс" преди концерта им на стадион "Уембли" Адел изглежда поне с шест килограма по-слаба. Неин близък разкри, че тя е започнала да ходи на пилатес.

Мъж си преряза гърлото с бутилка в центъра на София, почина

Мъж си преряза гърлото с бутилка в центъра на София, почина

Сигнал за мъж във видимо неадекватно състояние, който счупил стъклена бутилка и се е самонаранил в областта на гърлото е получен в 15.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавно към мястото на инцидента – района на ул. Княз Борис I и ул. Позитано, са насочени екипи на полицията и спешна помощ.

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.