Фолкпевицата и общественичка Кали: Психолог трябва на футболистите ни

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Фолкпевицата и общественичка Кали: Психолог трябва на футболистите ни

По-добре шамар за детето, отколкото вредна вафла 

КОЯ Е ТЯ

Фолкпевицата Кали (Галина Иванова) е родена на 2 октомври 1975 г. в София. Артистичният й псевдоним е измислен от Слави Трифонов. Най-известната й песен е "4-4-2", която е посветена на участието на националния ни отбор по футбол на световното първенство във Франция през 1998 г. Оттогава страната няма участие на мондиал. Кали има трима синове - Георги, Марк и Александър.

- Известна си със страстта си към футбола. Как ще коментираш загубата на националния отбор от Косово с 2:3?

- Това е колективна загуба, морална и физическа. Не може непрекъснато да хулиш и да плюеш, като даваш акъл. Не сме на мястото на момчетата и не можем да преценим кое е лесно и трудно. Проблемът е не само как играем срещу другите отбори, а и в подкрепата, която получават от привържениците. Христо Ботев го е казал - силно да любиш и мразиш. В другите държави не съм виждал чак такова хулене на отбора. Добре, загубили са и не могат да играят колективно, но с много труд и подкрепа нещата може да се подобрят. Разнищват ги, че правят секс с манекенки и фолкпевици, смятат им парите, гледат им колите и накрая искат от тях футбол. Нека да насочим вниманието си и дори негативизма си само към играта им. Не само да казваме, че нещо е лошо, а как да го подобрим. Футболният фен трябва да е като мен - печели или губи, аз никога не говоря лошо за любимия ми "Левски". Не ги наричам "нещастници" и "смотаняци", защото вярвам в идеята на отбора.

- В кое виждаш положителната промяна?

- Предлагам да се направи форум на футболни фенове, но истински, а не като мен. Да помогнем на един прекрасен селекционер, какъвто е Краси Балъков. Той беше прекрасен футболист, изключително дисциплиниран и хубав човек. Имам честта лично да го познавам, още навремето съм пяла на националите. В този форум да даваме съвети, ако видим, че играта в центъра куца или някой футболист не се справя добре. Говоря чисто по женски. Горещата ми препоръка към всички национали е да работят здраво и да играят колективно, защото имаме невероятни футболисти. За чужди отбори играят добре, но в националния тим не се справят. Това ме навежда на мисълта, че психолог трябва да работи с тях.

- Можем ли да се класираме за голямо първенство с материала, с който разполагаме?

- Не! Не сме готови. Успехът във всяка една житейска сфера зависи от подготовката. Нашият проблем е в липсата на колективизъм.

- Спомена за крайностите в отношението на българина чрез цитат на Ботев. Тези черти в народопсихологията се проявиха при провеждането за поредна година на гей парада. Какво ти е мнението за това събитие - излишна демонстрация на сексуалност или борба за права?

- Да покажеш, че геят е обществено значим, не се прави с парад, а чрез общественополезни действия. Парадът може да се организира, след като е направено нещо впечатляващо. Познавам много гейове и голяма част от тях са прекрасни и ерудирани хора. Акцентът не трябва да пада върху тяхната сексуалност, защото прилича повече на шоу, а не на социална заявка. Акцентът трябва да е върху това, че са абсолютно равноправни членове на обществото, където могат да творят и работят.

- Те искат да отглеждат деца. Приемаш ли го?

- 300 пъти е по-добре една гей двойка, която се обича, да отгледа дете, отколкото във враждебна среда. Любовта няма пол и цвят. Затова не могат да бъдат съдени тези хора. По-добре децата да са при заможна гей двойка, отколкото в социален дом, където хетеросексуални жени ги бият и им крадат от храната. Затова и не виждам причина гей двойките да не отглеждат деца, ако имат възможности. Демонстрацията на сексуалност не е нормална и при хетеросексуалните двойки. Не мисля, че е нормално да се целуваш и гнявиш пред хората. Това е нещо много лично. Ако двама мъже не се целуват и лигавят на публични места, не виждам нищо лошо в тяхната любов. Чудесен е филмът "Рокетмен", който в момента върви по екраните. Там е показано как липсата на любов в едно семейство може да нарани до такава степен психиката на едно дете, че то да посегне към наркотици и алкохол.

- Призракът на стратегията за детето обикаля страната ни седмици наред, макар вчера да бе окончателно оттеглена. Какво ти е мнението за възпитанието с шамари?

- Тези истории са доста американизирани. Аз съм чудесен пример да бъда попитана дали боят възпитава. Когато си млад родител, е много по-трудно да си контролираш емоциите, отколкото, когато вече си зрял. Нека да не звуча грубо, но смятам, че много по-здравословно за едно дете е да му плеснеш шамар. Не да го унижаваш и да го пребиваш, но да го плеснеш, защото децата са изключително манипулативни и могат да те направят и див, и щастлив, ако искат. По-добре да видя плеснато дете, отколкото такова, което се търкаля по земята и пищи. И защото не е обществено прието да го ошамариш, то тероризира една камара хора около себе си. Ние сме яли бой от нашите родители и сме станали хора. Боят кръвоснабдява, това е силов масаж, който е полезен. Не трябва да има пребиване и психически тормоз. Големият ми син е бит от мен, но е получил и много любов. При средното ми дете нещата отидоха в друга посока. Пляскала съм го и него, а след това си казвам: "Боже, той не може да се защити. Това не е честно! Все едно някой по-силен от мен да дойде да ме удари". Понякога децата прекаляват. Когато живееш в страна с труден живот, каквато е България, и се прибереш уморен вкъщи, а малкият или малката ти се излигави, неизбежно получават шамар. Важното е ударът да не преминава в агресия.

- Световен хит в момента е сериалът "Чернобил". Гледа ли го?

- Да.

- Живяла си във времената на трагедията. Как преценяваш ролята на социалистическата държава, която прикрива аварията и не предупреждава населението за опасностите от нея?

- Слава богу, че не ходех по манифестации. Държава наистина прикриваше, но имаше нещо очарователно в комунистическия режим. Не се даваше гласност на отвратителните деяния като убийства и агресия. Сега всичко се дава по телевизията и се получава огромна гласност. Тогава тези неща се криеха, а затворниците директно се закарваха в Белене. Младите хора нямаше откъде да черпят информация как да си направят бомба или как да пребием другарчето с пръчка. Това му беше хубавото на онзи режим. Съгласна съм да се поддържа тази заблуда за един мирен живот. Но когато се касае за здравето и живота ти след трагедията в "Чернобил", тези неща трябва да се казват. Но имам вяра в човешкия организъм, който е еволюирал да се справя с болести и вреди. Но от нас зависи да се грижим за него - да намалим употребата на вредни продукти. Очаквам да се появят нови филми, които да опровергаят историята, пресъздадено в сериала.

- Какви са ти спомените, когато разбра за аварията?

- Почти никакви. Помня само, че се разказваха вицове. И ако трябва да обобщим за шамарите и отровите, ще кажа, че е по-добре да плеснеш детето си, отколкото да му купиш вредна вафла, защото си играеш на добър родител. Вафлата не е шамар, а куршум в тялото.

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Мис Плеймейт 2019 с бляскаво парти за ЧРД

Мис Плеймейт 2019 с бляскаво парти за ЧРД

В отбран, но изключително бляскав и пъстър кръг, най-дългокраката и амбициозна Мис Плеймейт 2019 Михаела Тодорова посрещна своя 22-ри рожден ден. Гостите бяха посрещнати в изисканата обстановка на популярен столичен ресторант. Любен Дилов-син, плеймейтката Анна Мария и Мартин Карбовски бяха сред първите, които уважиха събитието

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Плеймейтката Нора Недкова: Имам гадже

Готова съм за семейство и деца, казва изкусителката Сериозно гадже си има Нора Недкова. Плеймейтката върти любов с тайнствен мъж от няколко месеца. Новината потвърди самата силиконка пред "България Днес". "Вярно е, че имам мъж. Не желая да афиширам кой е. Мога да кажа само, че не е от светските среди", повдигна леко завесата бившата брадърка

Най-четени

Ирина носи прозрачно бельо

Ирина носи прозрачно бельо

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Бивш брадър на косъм от смъртта

Бивш брадър на косъм от смъртта

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

Актриса вади стотачка

Актриса вади стотачка

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Ривалдо го прави в басейн

Ривалдо го прави в басейн

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Най-секси полицайката се дипломира

Най-секси полицайката се дипломира

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Райна по сутиен до кръст

Райна по сутиен до кръст

Певицата Райна ядоса немалка част от почитателите си, снимйки се до кръста на "Темошница" по спортен сутиен. Талантливата певица обикаля из България и радва феновете с фотоси от местата, които посещава. Този път хубавицата си навлече гнева на мнозина, тъй като е доста разголена и отнесе хейт, че не е подбрала подобаващи дрехи за мястото

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Най-коментирани

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Компанията пуска дигитална платформа за търговия с ниви Искате да купите качествена земеделска земя? Вече можете да го направите онлайн, без да се налага да търсите брокери или да обикаляте запустели селски ниви. Предложението е на най-голямата компания в поземлените отношения „Агрион“. Дружеството пуска изцяло нова дигитална платформа за търговия

Спасиха язовец в строеж

Спасиха язовец в строеж

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата

Отвориха храма на дядо Влайчо

Отвориха храма на дядо Влайчо

Мемориалният комплекс вече работи, но се влиза по един Иво АНГЕЛОВ Храмът на дядо Влайчо отново отвори врати! Мемориалният комплекс на пророка в сливенското село Коньово хлопна кепенците заради коронавируса и седмици наред не приемаше посетители. Но добрата новина е вече факт! Редом с музеи, библиотеки и галерии, "Домът на доброто"

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Бях задлъжняла на близки и колеги, взимах бързи кредити Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Библията ме спаси от хазарната зависимост. Харчех половината си пари на ротативките и взимах назаем oт колеги, близки и приятели. Бях постоянно по комарджийниците, защото беше модерно в музикалните среди

Историческо фентъзи

Историческо фентъзи

Ако сте фен на фентъзито, не може да не сте чували за поляка Анджей Сапковски и неговия вещер. Е, сега писателят ни предлага съвсем нова епопея - "Кулата на шутовете" (изд. "Сиела"). Тя представлява историческо фентъзи, в което реални събития от историята на Европа се преплитат с магии и невиждани създания

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

БФС категоричен: Без публика в Първа лига!

БФС категоричен: Без публика в Първа лига!

Феновете искат да се завърнат по трибуните Сезонът в елитната ни професионална футболна лига ще се доиграе без публика. Привържениците поискаха по трибуните да има зрители, макар и в някакви рамки, тъй като заплахата от коронавирус вече е почти равна на нулева. Желанието им няма как да бъде изпълнено

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Половинката на Тери показа тяло

Половинката на Тери показа тяло

Съпругата на легендарния английски бранител Джон Тери - Тони, показа секси тяло. Мадамата се наслаждава на времето прекарано с мъжа си и децата им в дома си в последните три месеца. Футболната половинка изглежда невероятно, докато се пляцика в басейна в двора. Тони показа страхотна форма на 38, позирайки в черен бански костюм от две части

Спасиха язовец в строеж

Спасиха язовец в строеж

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата

Отвориха храма на дядо Влайчо

Отвориха храма на дядо Влайчо

Мемориалният комплекс вече работи, но се влиза по един Иво АНГЕЛОВ Храмът на дядо Влайчо отново отвори врати! Мемориалният комплекс на пророка в сливенското село Коньово хлопна кепенците заради коронавируса и седмици наред не приемаше посетители. Но добрата новина е вече факт! Редом с музеи, библиотеки и галерии, "Домът на доброто"

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Бях задлъжняла на близки и колеги, взимах бързи кредити Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Библията ме спаси от хазарната зависимост. Харчех половината си пари на ротативките и взимах назаем oт колеги, близки и приятели. Бях постоянно по комарджийниците, защото беше модерно в музикалните среди

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Кристо не вярвал, че ще успее да види опакованата Триумфална арка

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

От Министерство на образованието и науката публикуваха отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес. 45 616 зрелостници са се явили на днешния държавен зрелостен изпит по БЕЛ, съобщиха по-рано от министерството. Вижте отговорите на матурата по български език и литература тук

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин е авторът, който се падна на тазгодишния държавен зрелостен изпит. Вероятно това е било разочарование за много от зрелостниците, защото той се бе паднал и миналата година и много от тях не го учиха, предполагайки, че няма как две години подред да има едно и също. Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение върху разказа "Чорба

Би Би Си: Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството

Би Би Си: Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството

Сред водещите теми за редица западни медии е кончината на твореца Кристо. Новината намира широк отзвук в италианските медии, тъй като преди четири години Кристо реализира именно в Италия проекта си "Плаващите кейове". За италианците Кристо ще си остане завинаги творецът, който направи възможно за хората да вървят по вода, пише в