Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7502096 www.bgdnes.bg

53 пъти оставят Куката в кауша

След две години зад решетките

Апелативният спецсъд посича Камен Балбузанов заради "трайни престъпни навици"

Набързо се размина с домашния арест плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката! След почти 2 години зад решетките спецсъдът склони да го пусне вкъщи, но апелативните спецмагистрати се запънаха и окончателно отсякоха, че той трябва да стои в кауша, научи "България Днес". Това е 54-ият път, в който Куката иска промяна на мярката си за неотклонение, откакто е задържан, преброиха за вестника от спецсъдилищата.

Реклама

Балбузанов отговаря пред Темида като част от група за рекет, изнудвала търговци от Плевенския регион да ползват услугите на определена охранителна фирма. Заедно с него на подсъдимата скамейка са изправени бившият прокурор Димитър Захариев, служителят от "Съдебна охрана" Мирослав Минков и още петима.

Преди месец спецсъдът решава да пусне именития плевенчанин, като отчита, че той търка нара вече 2 години. Изминалият период бил достатъчен, за да намалее опасността Куката да извърши престъпление, ако е на свобода. Магистратите са категорични, че Балбузанов е семейно ангажиран и няма риск да се укрие. Изтъква се, че процесът на първа инстанция е пред финал - повечето свидетели са препитани, по-голямата част от доказателствата са събрани и няма данни Балбузанов да въздейства на все още неразпитаните свидетели и вещи лица, изготвили експертизите по делото.

Не така мислят съдиите от горната инстанция. Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Куката, а съпругата му иска мярката да бъде потвърдена. Апелативните магистрати са на мнение, че има достатъчно улики, които заковават плевенския подземен бос за шестте престъпления, за които са му повдигнати обвинения.

Изтъква се, че в групата на Куката са участвали обвинител от Окръжната прокуратура в Плевен и служител на охраната към правосъдното министерство. Спецсъдът не е преценил достатъчно опасността от извършване на престъпление, изхождайки от професионалната характеристика на лицата, участници в престъпното сдружение, посочва съдия Галя Георгиева в акта си. Освен за престъпна група Камен Балбузанов има две обвинения за закана за убийство, едно за изнудване за 100 бона и едно - за кражба на надуваем замък в съучастие с още двама от бандата.

Лоша услуга на Куката прави дебелото му крими- и съдебно досие. Съдиите изтъкват, че от справката му за съдимост се вижда, че той е с "утвърдени трайни престъпни навици", които не са изследвани задълбочено от първата инстанция. Затова, вземайки предвид обвиненията, участниците в бандата, продължителността и упоритостта на престъпната дейност - от 2011 г. до 2017 г., апелативният спецсъд приема, че е редно Камен Балбузанов да стои в килия, независимо че е прекарал там последните две години.

Основните доводи на магистратите са, че Куката се е опитвал да въздейства върху свидетели, за да си променят показанията. Това ставало ясно при съпоставка с разпитите на свидетелите от досъдебното производство. "България Днес" вече писа, че пред съда някои от основните свидетели дадоха на заден при разпита си пред съдия Лилия Георгиева. Един от тях бе ресторантьорът Валери Йорданов. По време на разследването са записани думите му, че Куката го уговарял да си смени СОТ-а с негова фирма. В храма на Темида преди няколко месеца Йорданов отрече да се е срещал с Балбузанов или да е получавал предложения от него. От правата си като пострадал се отказа и Светослав Нинов, който заяви, че няма никакви претенции и не се чувства като потърпевш. От защитата коментират, че бизнесмените са карани от ченгета да натопят Балбузанов.

Реклама

Според разследващите това, че свидетелите се отричат от показанията си, означава, че са били притискани да го направят. Един от основните козове на прокуратурата е човек с тайна самоличност, проговорил на заседанието преди месец. Това е анонимен свидетел, който е дал показания, които според магистратите са в подкрепа на обвинението. По тяхното мнение не може да се уважи искането на Куката да напусне килията "по справедливост" само защото останалите са на свобода. За да отхвърлят молбата му, съдиите преценяват, че няма нови обстоятелства, заради които да променят мярката му за неотклонение.

Погнат и с "Чуковете"

Камен Балбузанов е и един от подсъдимите по делото "Чуковете", което се влачи от години в спецсъда.

Така на плевенския ъндърграунд герой му се налага да гастролира още по-често из залите на столичната ул. "Черковна". "Чуковете" са погнати от години като банда за наркоразпространение и брутални побои над непослушни дилъри от хора, гравитиращи около фенклуба на "Левски Запад".Подсъдимите са предвождани от именития ММА боец Любомир Симеонов - Любо Чука.

Реклама
Реклама
Реклама