Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7502129 www.bgdnes.bg

От "Гинес" мотаят жената с най-мощния глас

Смиляна Захариева лекува с чанове, песни и кристална арфа

Месеци наред комисията не иска да признае феноменалните 143,8 децибела

"Още преди месец трябваше да излезе решението на комисията на "Гинес", което да потвърди, че гласът ми, достигащ 143,8 децибела, е най-мощният на света. Преди седмица отново се свързаха с мен и поставиха нови условия. Разбирам, че това е "Гинес", но досега съм изпълнила повече от акуратно всичко, което са изискали от мен, и по всякакъв начин съм доказала, че притежавам най-силния глас, измерван някога. По принцип дали ще съм в книгата, или не, си остава една формалност, но все пак това е нещо уникално, което би трябвало да намери място там." Това споделя пред "България Днес" народната певица Смиляна Захариева, която е жената с най-мощния глас на планетата.

Смиляна, която е възпитаничка на училището в Широка лъка и Музикалната академия, открива случайно преди година, че децибелите, които достига гласът й, са феноменални. Първоначално уредът отчита 130 децибела, като при втория опит той заковава на 143,8 (за сравнение - 150 децибела е звукът на излитащ самолет).

Реклама

"Изискването на "Гинес" бе да надскоча 110 децибела, а записващото устройство да бъде на 2,5 метра от устата ми. Устройството регистрира 113,8 децибела. Има формула за загуба на силата според отдалечеността на източника. Силата на звука излиза от мен със 143,8 децибела, а звукът в черепа ми резонира с 10 децибела повече (153,8). Изживяването да отпуснеш гласа си до краен предел е нещо невероятно, красиво и дори прераждащо в известен смисъл", споделя Смиляна.

Уникалното при народната певица не е само силата на нейния глас, а и неговата целебна способност. При изпълнението на родопски песни Захариева променя аурата на хората, които я слушат, като влияе благоприятно на физическото и психическото им здраве. Това е доказано с редица експерименти със специални камери. Освен това Смиляна е разработила и уникални звуково-музикални терапевтични сесии. В тях използва три елемента. Първият е звън от родопски чанове, подредени в тонова редица. Всеки чан е с определен тон и активира конкретен енергиен център в тялото, както и конкретен орган. Ниските тонове действат успокояващо на нервната система, а високите ободряват и дават желание за действие. Използва още и родопските напеви и музика, тъй като те са изградени върху пентатоника. Това е лад, открит от древния философ и математик Питагор. На същия лад са построени и други музикални традиции - в Китай, Тибет и Япония. В България имаме лечебна музика, изградена на този лад.

"По този повод в България идваше регулярно японски учен, който събираше песни от района на Давидково. Той направи клинични проучвания и доказа, че с помощта на родопската музика настъпва много по-бързо оздравяване при редица болести", споделя Смиляна. Нейните практики се прилага от гурута в Малайзия и Тибет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама