Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7503392 www.bgdnes.bg

Хапчета с уиски след Малта

С Бербатов и Мартин също се мъчим на Рицарския остров

България допусна шокираща домакинска загуба по футбол с 2:3 от Косово. Това е една от най-големите издънки, що се касае за мачове на Националния стадион "Васил Левски". Все пак в съвсем близкото минало се помнят и някои други големи резили на нашите.

Може би най-емблематичната от тях бе равенството 1:1 с Малта у дома през ноември 2014 година. Тогава Ивелин Попов би дузпа и стреля високо над напречната греда. Последваха ексцесии, селекционерът Любо Пенев бе уволнен, а някои от играчите бяха обвинени в симулативна игра. Загубата остави България без шансове за класиране на Евро 2016. Разстроеният Попов по-късно обяви как се е утешавал:

Реклама

"След мача пих пет аулина, бях вкъщи с жена ми и баща ми, отворих една бутилка уиски и така удавих мъката. В 6:30 сутринта тръгнах за летището, дотогава не съм мигнал", каза Попето, чиято лента бе временно отнета.

За първи път България не успява да победи Малта на футбол на 12 октомври 2005 година. Тогава под ръководството на Христо Стоичков националите вече нямат никакви шансове в квалификационната група за световното първенство. Камата е наказан и срещата от резервната скамейка ръководи помощникът му Петър Хубчев. В състава на нашите личат имената на Димитър Бербатов и Мартин Петров. Стилиян Петров пропуска гостуването в Ла Валета заради натрупани картони. Валери Божинов също започва като титуляр, а по-късно е заменен от Благой Георгиев.

Нашите повеждат след почивката с гол на Чавдар Янков, но 10 минути преди края малтийците изравняват и хвърлят сензацията.

Геройски равен с Люксембург

Националният тим по футбол завърши 1:1 с Люксембург като гост през октомври 2017 година. Така сложи срамен край на последните световни квалификации. Футболното джудже никога до този момент не ни беше взимало точка.

Оливие Тил от местния "Прогрес", отбор от градче с 3000 жители, откри резултата още в третата минута. До края на полувремето храбрите люксембурци изпуснаха да ни вкарат поне още три пъти. Първият ни точен удар дойде чак в 55-ата минута. Добре, че все пак Ивайло Чочев вкара с глава и ни спаси от тоталния срам.

Същата година младежкият национален тим падна от Люксембург.

Реклама

7 самурайски меча от Япония

Със 7 меча ни прободе Япония преди точно 3 години. Тогава българският национален отбор бе пребит с 2:7 на турнира "Кирин къп". Резилът на "Тойота стейдиъм" в Нагоя дойде под ръководството на тогавашния селекционер Ивайло Петев, за когото това бе дебют.

Клетникът на българската врата тогава се оказа Божидар Митрев. Интересно е, че в състава от японския кошмар имаше само двама от настоящите национали - капитанът Ивелин Попов и защитникът Страхил Попов.

През 2006 година нашите "екскурзианти" паднаха и от Шотландия с 1:5 на същия турнир в Страната на изгряващото слънце.

Берем срам в Кипър

Националният отбор на България записа една от най-срамните си страници в историята през октомври 2009 година. Тогава водените от Станимир Стоилов играчи се сринаха с 1:4 при гостуването си на Кипър. Двубоят се игра на стадиона в Ларнака, на който присъстваше тогавашният президент на страната Георги Първанов. Нашите бяха подкрепяни от близо 2000 сънародници.

На вратата пазиха Димитър Иванков и заменилият го Ники Михайлов. Почетното попадение за "трикольорите" реализира Димитър Бербатов. Поражението ни изхвърли от битката за световното през 2010-а в ЮАР.

Пускаме 13 гола в Мадрид

Най-тежката загуба на България в цялата футболна история датира от 21 май 1933 година. Тогава на стадион "Чамартин" (днешния "Сантяго Бернабеу") в Мадрид нашите губят с катастрофалното 0:13 от Испания. Двубоят е наблюдаван от 60 хиляди души и остава първи и засега последен на нашия национален тим на това съоръжение.

Едуардо Гонзалес Чако направо разбива българската защита с цели 6 попадения на сметката си. Хеттрик прави легендата на "Атлетико" (М) Хулио Антонио Елисеги. В състава на нашите личат имената на Любо Ангелов, Димитър Байкушев и Мишо Лозанов.

Реклама
Реклама
Реклама