Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7503611 www.bgdnes.bg

Мейзер не плаща кръвнината за удушения Ники

Анита Мейзер не е платила кръвнината за убития по непредпазливост неин съпруг Николай Димов, показа проверка на "България Днес". Четири месеца след като присъдата й окончателно влезе в сила, скандалната силиконка не е превела и един лев към близките на Ники. Мейзер дори не е направила опит да се свърже с тях, за да уговорят начин кога и как да стане това, обясниха с възмущение роднини на Димов.

В средата на февруари Върховният касационен съд окончателно призна за виновна Меййзър по двете обвинения - за подкуп и за причиняване по непредпазливост на смъртта на нейния съпруг Николай Димов. Наред с двегодишния затвор магистратите уважиха и гражданския иск от майката на Ники Петранка. Според решението тя трябва да получи 100 000 лева кръвнина от скандалната силиконка. Макар решението да е окончателно и до ден днешен няма и един платен лев.

Реклама

"Нищо не е платила до този момент, имаме и съмнения дали някога ще го направи", коментираха близките на удушения културист.

По думите им принудителното събиране на кръвнината по съдебен ред също ще е трудно. Мейзер предвидливо е дарила имуществото си на своята дъщеря. Няма и официално доходи или банкови сметки, от които да се вземат парите.

"Да, така е. Не сме платили нищо до момента. Ние тази кръвнина я оспорваме. Сумата е прекалено голяма за убийство по непредпазливост", призна адвоката на Мейзер Петър Чалъмов.

Причината за неплащането според юриста е, че все още тече шестмесечният срок, в който Мейзер може да заведе дело срещу държавата в Страсбург. В иска си Мейзер ще настоява за обезщетение за прекалено дългия си предварителен арест и недоказаното обвинение, че е дала подкуп на полицай след задържането си.

Подобна жалба според юристи не освобождава силиконката от задължението да плати обезщетението за смъртта на Николай Димов.

За момента според адвокат Чалъмов не е сигурно дали Мейзер все пак ще подаде жалба до Страсбург. Иначе тя нямала проблем да плати кръвнината за Ники. Кога все пак ще стане това адвокатът не можа да обясни.

Реклама

Близките на удушения от Мейзер културист вече са опитали да си съберат присъдената им кръвнина принудитело. След заведено дело случаят е поет от съдия-изпълнител. Негова проверка показва, че силиконката притежава единствено гараж във варненски квартал и скъпарския джип "Линкълн", с който се фукаше преди смъртта на съпруга си.

В опит да събере парите съдия-изпълнителят прави опит да изземе и продаде джипа, а гаражът е запориран. Изпратено е и съобщение до близките на Мейзер за доброволно предаване на автомобила.

"След няколко разговора с дъщерята на Анита бе уточнен точният ден и час, когато джипът да бъде предаден. Това така и не се случи. След това от хора съседи разбрах, че предния ден автомобилът е изваден от гаража, където стои, и изчезва", обясни роднина на удушения културист.

По негова информация след излизането си от затвора Мейзер също е ходила при съдия-изпълнителя и създавала проблеми.

Спасяват деца с парите

"На нас парите от кръвнината въобще не ни трябват. Това не значи, че сме се отказали да ги получим", признават близките на удушения Ники.

Още от момента, когато подават граждански иск срещу Мейзер тяхната идея е да дарят присъдените пари.

"Първо имахме намерение да ги дадем за ремонт или построяване на църква. В последно време решението ни се промени. Предпочитаме да финансираме лечение на малки деца, защото те повече го заслужават, а и каузата е достойна за паметта на Ники", допълват родните на Димов.

Реклама
Реклама
Реклама