Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7503808 www.bgdnes.bg

Mетеорит за 100 бона в България

За първи път у нас

Тежи над 200 кг, колекционери се избиват за него

Уникална находка!

Първият доказан железен метеорит е открит в България. Млад мъж се натъкнал на богатството в района на Стара Загора, а засега името и точното местонахождение на отломката не се споменават от съображения за сигурност.

"Тези метеорити падат от големия астероиден пояс между Марс и Юпитер от хиляди години. Никога досега у нас не е намиран доказано железен метеорит. Всички откривани досега са били каменни. Колекционерите ще се избият за него. Ако бъде разделен на малки парченца и се продават отделно, човекът ще забогатее", сподели пред "България Днес" Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.

Реклама

Това е единствената подобна организация на Балканите, а откривателят на железния метеорит е член на сдружението. Парчето метеорит било в лошо състояние и в напреднала корозия. Това, категорични са специалистите, означава, че е поне на няколко хиляди години.

"Ако този голям метеорит се раздели на по-дребни късове и се продава на колекционери, може да донесе минимум 100 000 лева на откривателя си. За целта е нужно да се извади специален сертификат за качество, който доказва, че не е менте", разказа още Стаменов.

Откривателят на скъпата находка занесъл парче от нея на Георги Пенев, който също е специалист по метеорити. Това се случило през изминалия уикенд по време на събора на търсачите на самородно злато и метеорити в Първомай.

"След над хиляда и повече анализи едно момче ми донесе парче желязо в лошо състояние. Историята беше интересна - железен къс, около 200 кг, намерен в гора. След анализа, като видях данните, бях 99,9% сигурен, че това е железен метеорит. Все пак попитах експерти от цял свят за мнение. Отговорът беше единодушен - 100% железен метеорит - октаедрит. Щастлив съм, чаках този момент от години. Това е велико! Честито на собственика", не скри въодушевлението си Пенев.

Експертът добавя, че след откритието мъжът не се е обаждал повече. "Често в подобни случаи хората се самоизяждат. Дано алчността не подрони науката", пожела си пред вестника Георги Пенев.

Реклама
Реклама
Реклама