Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7503887 www.bgdnes.bg

Бащата на Дракула стрелял с първите оръдия у нас

Откриха гюлета за колубрини след разкопките на крепостта Калето в Свищов

Доли ТАЧЕВА

Първите оръдия, използвани по нашите земи, откриха археолози.

На две оловни гюлета се натъкна екипът на проф. Николай Овчаров след разкопките на крепостта Калето в Свищов.

"Това всъщност са гюлета за колубрини (средновековно оръдие - б.а.) - първите оръдия, които се използват XV-XVI век. Това са времената, за които говорим за обсадата в Свищов на Влад Целепиш, по-известен като граф Дракула", споделя българският Индиана Джоунс.

Реклама

По думите му огнестрелното оръжие е било голяма рядкост през първата половина на XV век. Воден от любопитството си, археологът започва да се рови в запазени грамоти от бащата на Дракула - Влад II. Така достига до информацията, че оръдията, използвани при обсадата на Свищов, са поръчвани именно от него. Заплашен от османските нашествия, той се обръща към занаятчиите в румънския град Брашов.

"В Брашов през това време населението е само немско. Това са сакси, с много развито занаятчийство, които използват високи за времето си технологии. В едно писмо бащата на Дракула се обръща към тях с молба да изготвят 100 оръдия, лъкове със трели и щитове. Тези оръдия са използвани вероятно при обсадата в Свищов от неговия син през 1461 г.", посочва проф. Овчаров.

Археолозите казват, че граф Дракула е с български произход и се чувства наследник на цар Иван Шишман. Според историка проф. Пламен Павлов прародител на Дракула е боляринът Басар, чийто гроб е в църквата "Св. 40 мъченици", която се намира в подножието на крепостта Царевец. Негов дядо пък е войводата Мирчо Стари, който е най-големият другар на Иван Шишман, преди той да бъде екзекутиран. Според документи от XV-XVI век името на Дракула е Йоан Влад. Идва от Йоан Рилски - българският светец покровител, което затвърждава тезата на археолозите. Според специалистите Влад Целепиш е изпитвал особена неприязън към османците.

"На 13 г. е пратен като заложник в султанския двор заедно с брат си Радо. Византийски историк описва, че Мехмед II - завоевателят на Константинопол, имал сексуални щения към по-малкия му брат. Оттам Влад ги намразва и си отмъщава цял живот", споделя проф. Павлов.

Екипът на проф. Овчаров успява да проучи и пласт от времето на българското царство през XIII - XIV век. Така идентифицира имената на военните командири на цар Иван Шишман в последната му битка с османците през 1395 г., за което ще даде повече информация следващите дни.

Реклама
Реклама
Реклама