Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7503894 www.bgdnes.bg

Тривековни звънци дрънкат на събор

Шумен празник в Люлин

8-годишен юнак грабна голямата награда за най-звучен хлопатар 

300-годишни звънци дрънкаха на уникален празник в пернишкото село Люлин. В населеното място се проведе първият у нас звънчарски събор, който привлече вниманието на стотици посетители.

Люлинчани забиха звънци, за които се хвалят, че са едни от най-старите на Балканите. Една от надпреварите на събора беше да се види кой ще дрънчи най-силно. И се вдигна олелия, която подплаши всичко живо в региона. На събитието беше показан и уникален хлопатар, който тежи впечатляващите близо 12 килограма.

Реклама

Участниците демонстрираха звучността, красотата и тежестта на звънците си и своята издръжливост в така нареченото "наддрънкване". Победителят - 8-годишният Виктор Асенов от Земен, получи награда от кмета на село Люлин - специално изработен звънец, който с радост грабна в ръце. Звънците на малчугана бяха определени като най-звучни и затова Виктор беше посочен за призовото място.

За всеки участник имаше и грамота, с която да бъде отбелязано участието в първия по рода си фестивал.

Участие в събора взеха най-добрите майстори на звънци и маски в Пернишко, на колани, гайтани, майстори на дърворезба и занаятчии. За децата имаше демонстрации с грънчарско колело. В празника се включиха и част от сурвакарските групи на град Земен, селата Джерман, Мещица, Долна Секирна и други.

Мнозина от посетителите си купиха от звънците, а други успяха да се спазарят и да направят замени на хлопатари. За доброто настроение на гостите се погрижиха местни фолклорни формации, както и гостуващият оркестър "Граово".

Звънчарският събор в Люлин е и своеобразна подготовка за популярния зимен фестивал "Сурва". В пернишкото село са известни не само с направата на звънци, но и с плетенето, везането на шевици и изработката на костюми, които влизат в употреба на участниците в кукерския празник в Перник.

Организатори на звънливия празник е читалище "Христо Ботев - 1961", откъдето се надяват, че ще има и второ издание догодина, като ще се включат още повече участници с много оригинални звънци.

Реклама
Реклама
Реклама