Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7503949 www.bgdnes.bg

Погнаха първото лесбобебе

Институциите накрак 

Отглеждането на дете от еднополови двойки не е законово уредено 

Държавата започва обстойна проверка на първото лесбобебе у нас!

Както "България Днес" първи писа, бебето Виктор-Мануел се роди в семейство на еднополова двойка от Русе. Пеленачето е заченато чрез ин витро процедура от анонимен донор и чрез яйцеклетките на 41-годишната Вяра. 25-годишната Диляна, която е нежната половинка в двойката, износва и ражда детето. По този начин и двете дами имат принос към създаването му.

У нас отглеждането на дете от еднополови родители не е законово уредено и би могло да създаде препятствия по време на израстването на малчугана. Изникват въпроси и дали детето ще е в риск, ако е отглеждано от жени с обратна ориентация.

Реклама

"Наистина чисто законово това положение не е уредено. При случай на смърт на биологичната майка, тази, която е износила плода, другата жена не се зачита за родител. Пред закона е никоя и не може да претендира за настойник на детето. В такива случай се надяваме социалните да разпознаят връзката между двете жени и да позволят на другата да бъде родител. В България има 60 хомосексуални семейства, които отглеждат деца и досега не е имало случай на отнето дете от тях", каза пред "България Днес" Венета Лимберова, председател на младежката ЛГБТ организация "Действие", бореща се за правата на хората с различна ориентация.

И допълни: "Водили сме дискусии с управляващите, правили сме кръгли маси, за да уредим казуса, но не се е стигало до реални действия. И до днес такъв закон у нас не съществува, а той ще облекчи много живота на хомосексуалните семейства. В другите държави съществува регулация на еднополови бракове, където още със зачеването и двете жени са припознати като родители и имат равни права".

Лимберова разкри и за случай на хомосексуално семейство от Пловдив, което именно заради липсата на законова регулация изпитва затруднения в отглеждането на трите си деца. "Първо едната дама роди, а години по-късно другата зачена близнаци. При опит близнаците да бъдат записани в същата забавачка, в която по-голямото дете учи, по критерия за уседналост при записване за детски градини се оказва невъзможно, защото де факто те нямат никаква роднинска връзка помежду си. Родени са от 2 жени, които пред закона нямат нищо общо."

"България Днес" потърси за коментар Държавната агенция за закрила на детето.

"Предвид естеството на питането ви и липсата на данни за лицата и детето - имена, адрес и пр., следва да ви информирам, че ДАЗД не е в състояние да ги идентифицира и да отговори по същество на поставените въпроси", гласи официалният отговор от агенцията. От институцията допълнително коментират, че знаят за случая, самосезирали са се и казусът се разглежда, но липсата на достатъчно експерти бави процедурите.

Социалното министерство не пожела да коментира въпроса, като изтъкна, че не влиза в компетенцията им.

През 2018 г. Вяра и Диляна правят тържество и обявяват, че са бракувани. Тъй като у нас гей браковете не са разрешени, тяхната сватба не е законова.

Реклама

От месеци дамите подготвят дома си в дунавския град за посрещането на новия член на семейството. Казват, че предпочитат детето им да бъде отгледано от две любящи жени, които да нарича мама 1 и мама 2. Семейството е категорично, че няма да възпитава детето си да бъде хомосексуално, а ще му дадат свобода само да избере пътя си. Преди време момичетата категорично заявиха, че сексуалността им и разликата във възрастта не ги притеснява ни най-малко. Преди да се възползват от донорство, двойката опитвала да зачене няколко пъти чрез ин витро процедури.

Адвокат Петър Николов: 

Детето не е в риск, ако две жени го отглеждат 

- Г-н Николов, уреден ли е законово казусът с отглеждането на дете от еднополова двойка?

- Имало е дискусии, но досега няма стъпка към реализирането им. Не знам да се работи по създаването на такъв закон. Със сигурност, ако го има, би облекчило чисто битово живота на тези хора.

- Възможно ли е институциите да отнемат детето, защото живее при две жени?

- Това, че се гледа от жени, не означава, че детето е в риск. Следователно нормално е да не бъде отнето от тях.

- Какво трябва да се случи, за да го вземат от родителите?

- Това, което е валидно и при всички останали нормални двойки. Детето може да се отнеме, ако не е отглеждано правилно, малтретирано е и е изоставено. Няма значение какви по пол са родителите. Дори ако са две жени, ако е отглеждано нормално, то не би следвало да бъде взето от тях само заради половата им принадлежност.

Реклама
Реклама
Реклама