Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7504615 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Баш Майстора, Веселина Господинова: Баща ми си отиде недооценен

Събирам пари за негов паметник

"Цялото поколение на баща ми си отиде недооценено. Такива бяха времета. И той като много други се срина, когато слезе от сцената с малка пенсия. Знам обаче, че татко не е забравен от хората. Виждам това с очите си всеки ден". Това сподели пред "България Днес" дъщерята на големия актьор Кирил Господинов - Веселина.

Именно защото и до ден днешен Баш Майстора е любимец на поколения, тя се е заела с амбициозната задача да събере средства за изграждането на паметник в центъра на Варна.

Реклама

"Идеята е бъде на входа на Морското казино. Това беше неговото любимо място. Той стоеше там с часове и съзерцаваше морето. Така са го помнят и до днес варненци", споделя неговата дъщеря.

Според нея и баща й, и Велко Кънев не получават нужното признание приживе, но постепенно нещата се обръщат, благодарение на любовта на публиката им. Баща й си отива с пенсия от 130 лева..

"Вече има паметник на Велко в Елхово. Живееят в съзнанието на хората", оптимист е Веселина. Тя е автор и основен двигател на идеята споменът за баща й да остане жив в града, който той толкова много е обичал и с който е бил свързан до последния си ден. Вече има изготвен барелеф и предстои неговото поставяне. Той е дело на академик Георги Чапкънов.

"На това съм се посветила, защото мисля, че е мой дълг. За паметната плоча само от дарения на почитатели са събрани над 3700 лева, посредством шапки и тениски с образа на Баш майстора, които изработих. Всеки, който иска, може да направи дарение, а аз от своя страна оставям спомен. Това са инициативи подкрепени от признателната българска публика", каза още Господинова.

Тя е дарила на държавата и всички спомени от баща си.

"Мястото на архивните документи и снимки на баща ми е в Държавния архив. Осъзнах това след години събиране на спомени за моя баща Кирил Господинов. Трудно е да опишеш една легенда... затова и не пробвам. Дарявам целия си личен архив, както и изложбата "Баш майстора завинаги" на Държавен архив Варна", сподели още Веселина.

Реклама
Реклама
Реклама