Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7505892 www.bgdnes.bg

1000 лв. глоба за чадър на дюните

Промените за дивите къмпингари - от следващия летен сезон

Хиляда лева глоба за чадър и палатка на плаж с дюни.

Това решиха вчера депутатите с окончателното гласуване на закона за черноморското крайбрежие. Освен санкции депутатите фиксираха и отделянето на зони за диво къмпингуване от останалите плажове в страната. Така на къмпингуващите свободно правата им вече са уредени със закон.

Солени глоби се предвиждат за поставяне на шатри, палатки, навеси и заслони върху дюните, като санкциите са между 500 и хиляда лева. За кола или каравана на плажа дори в морските градове глобата скача до 3000 лв., но паркирането на возило върху дюните ще се санкционира с до 5 бона, решиха депутатите. Санкциите влизат в сила чак за следващия летен сезон, уточниха депутатите. С промените всеки, който има каравана или кемпер, може свободно да я паркира в имота си, но извън него ще му е нужно разрешение. Преместваеми обекти върху неохраняван плаж пък ще се санкционират с до 10 000 лева, реши парламентът.

Шест месеца пък ще са нужни на министерство на туризма да изготви наредбата за определяне на зоните за диво къмпингуване. Те вече ще са извън плажовете, разясни министър Николина Ангелкова. Според депутатите от ГЕРБ никой не забранява на хората "да си опъват палатките", а с текстовете ще се регулират местата за това. Предстои в наредбата освен местата за къмпингуване да се определят и санкциите за нарушение на новите правила. Те също влизат в сила година след приемането на наредбата. "В местата, които не се категоризират като къмпинги, ще се разрешава поставянето на обекти за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство", разясни още Ангелкова. Депутатите решиха и неохраняеми плажове без път до тях да могат да се взимат на концесия, въпреки че от НФСБ се възпротивиха остро на текстовете.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама