Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7506222 www.bgdnes.bg

Райетата на зебрите служат за охлаждане

Черно-белите райета на зебрите са сложна охлаждаща система, защото създават конвекционен въздушен поток, който действа като вентилатор, твърдят зоолози, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Алисън и Стивън Коб от университета на Найроби са измервали през 15 минути температурата на белите и черните участъци на две зебри, родени на свобода. Те установили, че в черните райета тя се увеличава от 44 градуса по Целзий до 56 градуса по Целзий. В белите обаче остава постоянна - между 36 градуса и 42 градуса.

Реклама

Според биолозите различната температура на райетата раздвижва въздуха над тях и помага за по-бързото изпаряване на потта.

Зебрите имат и специален протеин в козината - латерхин, който разпенва потта им. Това намалява триенето и улеснява изпаряването й.

Зоолозите установиха също, че космите в черните участъци могат да настръхнат, докато в белите остават полегнали. Вероятно това също допринася за изпаряването.

С тези три механизма зебрите се охлаждат.

Според предишни изследвания райетата на зебрите служат за камуфлаж и за отпъждане на мухите. Нестабилният въздух над животните също може да пречи на насекомите да кацат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама