Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7506749 www.bgdnes.bg

Психоложките на националния: Не бълвайте гадости!

Ще подготвим момчетата за успех в Англия, обещават Лили Стефанова и Кети Вандова

Критиките към националния отбор по футбол са вредни за играчите. Това обявиха пред "България Днес" психоложките на тима Лилия Стефанова и Кети Вандова. Двете секси дами бяха назначени в щаба на Красимир Балъков и имат задачата да повдигнат духа на футболистите. След загубите от Чехия и Косово "трикольорите" са подложени на унищожителни критики.

Реклама

"Възмутена съм от това, което се излива към момчетата, а и към нашата работа. Има и откровени обиди, които не кореспондират с действителността. Ние като психолози ще опитаме да включим защитни механизми срещу нападките. Футболистите имат достатъчно опит, за да се предпазят от критиките. Целта е, събуждайки се в утрешния ден, да сме забравили всичко негативно. С момчетата разговаряхме за това и на тренировките. Винаги когато има загуба, се случва нещо подобно в България. Ако системата отвън бълва гадости, няма как отвътре тя да бъде успешна", обясни Стефанова.

"Не мисля, че проблемът на националите е психологически. Видях момчетата доста по-уверени на терена в мача с Косово, отколкото бяха в Чехия. Влязоха в битка, хвърлиха се. Проблемите са комплексни и са отражение от куп фактори. Надяваме се взаимно всички да успеем да ги изчистим. Имаме проблем с народопсихологията. Няма единство в нацията. Вместо хората да подкрепят националния отбор, те го освиркват. За никого не е приятно. Когато цялостното отношение на нацията е негативно, няма как да се виждат красиви неща", категорична е Вандова. Двете секси психоложки на националния обещаха да мотивират играчите за успешен мач в Англия. Нашите гостуват на Острова в следващия си мач на 7 септември.

"В човешкия живот има върхове и падения. Ако човек се отдава твърде много на паденията, няма да достигне нови върхове. Мобилизираме се максимално и се готвим за един красив и успешен мач в Англия през септември. Нашето желание е да започнем работа с момчетата много преди лагера с англичаните. Не трябва да се плашим от съперника. Страхът е основният стопбутон в човешката психика. Трябва да вървим с високо вдигната глава и да вярваме, че имаме качествата да победим. Спортът е до голяма степен игра и на късмет. Защо да не се случи и чудо", вярват психоложките. Те се прочуха с работата си в "Локомотив" (Пд) през пролетта. Дамите изведоха играчите до Купата на страната.

"За нас има голяма разлика между клубен отбор и националния. В клуба състезателите комуникират по-дълго време заедно и са по-близки. В националния всички сме поставени в една няколкодневна ситуация, която предопределя бързи решения с неясен изход. Няма го този продължителен контакт. Навсякъде отговорностите са големи", смятат психоложките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама