Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7506975 www.bgdnes.bg

Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи, за които са подсъдими играчите от ПФК "Банско" Любомир Витанов и Иван Топузов и бившият управител и изпълнителен директор Йордан Баряков, научи "България Днес". Тримата са подсъдими като престъпна група за манипулиране на спортни срещи.

Гачев подписва с "Банско" през 2016 г. и напуска година по-късно. Длъжността му е била играещ помощник-треньор, но никога не са се възползвали от съветите му, а по-скоро използвали дипломата му, за да получи лиценз клубът.

Реклама

"Не съм давал наставления, мнение не съм давал. Бил съм като борче на тренировъчното игрище, като предмет", изтъкна свидетелят.

Той разказа за качествата на отбора през този сезон, когато се подвизава във втора дивизия. "Падахме от слабите и биехме силните", коментира Християн Гачев. По думите му заплатите на футболистите са се бавели, били обещавани и премии от по 300 лева за победа. Тогава се оказало, че загубите на тима също били доходоносни. Играчите на "Банско" получавали пари, за да загубят определен мач.

"Не сме го правели за черно тото - поне в български сайтове не е имало коефициенти, в китайските не сме проверявали, защото не знаем езика. Нямаше залози, букмейкъри, правехме го като помощ за отбор, който се нуждае да се спаси от изпадане", обясни помощник-треньорът. По думите му схемата се правела доста нагло, дори пред очите на наблюдатели от Българския футболен съюз (БФС).

За година Гачев взел 600 лева за участието си в три продадени срещи, но по думите му уредените мачове са били поне 10. "Казваха: "Този мач трябва така да стане". Като тръгвахме за гостуване, се говореше как трябва да паднем още от автобуса, после и в съблекалнята", спомня си Гачев.

Един от продадените мачове е гостуване на "Нефтохимик" в Бургас. "По принцип на лагер се ходи да се тренира, а ние там отидохме на почивка - лежахме си на плажа, майтапи - знаете как е. Дори подписахме декларация пред БФС, че не си продаваме мача, и пак загубихме. След мача зад рейса на "Банско" Иван Топузов държеше една пачка и привикваше целия отбор. Раздаде ни по 150 лева, а бяха обещали по 300. Стана огромен скандал. После взех още 150 лева", разказа бившият съотборник на подсъдимите.

През есенния сезон пак се започнало с шашмите. Друг мач, който футболистите трябвало да загубят, е този срещу дублиращия отбор на "Лудогорец" в Разград. "Пак стана издънка, защото беше обявено, че парите ще се дават след мача в съблекалнята, но парите изчезнаха. Стана голям скандал в рейса. Като се върнахме в Банско, имаше побои, отборът се съсипа", каза Християн Гачев. Той призна, че седмица по-късно парите им са платени. Обещани им били по 600 лева, но той взел само 100. Подозира, че други играчи са прибрали по повече. Гачев смята, че Иван Топузов и приближените му са взимали най-много кинти.

Реклама

"Премиите" за загубите някой път били раздавани и от Йордан Баряков по крайпътни бензиностанции, разказа свидетелят. Той изтъкна, че всички мачове са заснемани и на записите се виждали симулациите. На видеото личало как Иван Топузов бие шут на играч в пеналта, за да дадат дузпа. Друга дузпа за противниковия отбор изпросил Любомир Витанов, който дръпнал футболист за фланелката.

Симулациите били обсъждани подробно след мач в съблекалнята. Първоначално Гачев си мислел, че "Банско" е закъсал, защото му казали, че отборът е доста беден. После разбрал, че някои от съотборниците му взимат по 1000-2000 лева заплата. Разбрал, че парите от уговорените срещи не отиват за клуба, а са лично за играчите - за да не говорят и да не стават бойкоти. "Бях възмутен и обиден. Казах, че не искам да участвам в уговорени мачове", призна Гачев пред магистратите.

Освен за престъпната група, действала в периода май 2015 - декември 2018 г., прокуратурата е погнала Йордан Баряков за двете конкретни срещи в Бургас и Разград. Според основния свидетел Гачев уговорен е бил и мачът с "Верея" в Стара Загора, както и още поне 6-7 двубоя. В началото на процеса спецпрокурорът Цветослав Вергов изтъкна, че мачовете са част от обществения живот и подсъдимите са накърнили сериозно спортната етика.

"Това са неприятни неща за всеки клуб, избягваме да ги коментираме", заяви настоящият треньор на отбора Димитър Крушовски, потърсен от вестника за коментар. Той уточни, че и ръководството е сменено след скандалите и не иска да взима отношение. "Не сме замесени. Клубът продължава да съществува и работим както трябва. Въпреки че сме в аматьорския футбол, работим професионално и гледаме да се развиваме", каза Крушовски. Той не вярва предшествениците му да са замесени в незаконни афери и предполага, че делото им е странична атака.

Драма със стаж в "Еспаньол"

Християн Гачев, който закова бившите си съотборници с разкритията, преди време се забърка в скандал с изкаран стаж в "Еспаньол". Първоначално се появи информация, че помощник-треньорът се записал на обучението като представил на "Банско". След това от клуба уточниха, че той е напуснал отбора шест месеца по-рано и нямат общо с него, като допускат, че може да е станало объркване с документите. По последни данни Гачев е поел "Бдин" (Видин).

Реклама
Реклама
Реклама