Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507391 www.bgdnes.bg

Село става музей

Старият бит на българите оживява в Климент 

Туристи си правят снимки с ретро макети 

Доли ТАЧЕВА

Село се превръща в истински музей на открито. Сгушен в прегръдката на Средна гора, Климент възкресява стария бит на българите. В центъра са разположени огромни платна със снимки на местните, облечени в автентични дрехи, които предизвикват голям интерес сред гостите на населеното място.

"Това са макети с изрязани глави, зад които всеки може да застане, да си сложи главата и да се снима. Местните хора са снимани облечени като кукери, старци, стригачи на овце, доячи на крави, във всекидневни и празнични облекла", разказва пред "България Днес" кметът на селото Мано Манев.

Реклама

Шестнадесет от макетите вече са готови, предстоят да бъдат направени още четири през есента, за да може да има снимки от всички сезони. Между тях ще бъдат поставени стари каруци, за да допълват автентичния вид на обстановката.

"Разговаряли сме с няколко домакинства, които живеят на тази улица, за да измажем фасадите им. Ще пристигнат художници от Пловдив, които ще ги нашарят с наши местни шевици", допълва ентусиазирано управникът.

В дворовете на определени къщи по-възрастните демонстрират на гостите как се тъче черга на стан и как се приготвя домашен сапун с естествени багрила и аромати.

В момента в селото тече трескава подготовка и за заснемането на филм. Актьори ще са 110 човека от ансамблите в 90-годишното читалище, на което е посветена лентата. Филмът ще представя и празниците на населеното място. Сред най-интересните обичаи е този за дъжд, който местните наричат "Пеперуда".

"Събират се млади момичета от селото, събуват се боси, събличат се по ризи и едно момиче играе като соло в средата. Тя е пеперудата и трябва да бъде сирак или изтърсак, тъй като Бог е по-милостив към тези деца", допълва Манов.

В Климент се намира и единствената в България "Пътека на родовете". Алеята е засадена с 54 кипариса, като пред всеки е поставена табела с историята на фамилията. Често кметството свети до късни доби и е оживено с младежи, които с удоволствие изработват иновативните проекти. За да довършат докрай идеята си и да успеят да наредят селото като истински музей, местните имат нужда от 6 хил. лв. Всеки, който желае да ги подкрепи, може да го направи на сметката на читалището:

IBAN: BG02 CECB 9790 10E4 6523 00

Реклама
Реклама
Реклама