Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507680 www.bgdnes.bg

Специалистът по източно лечение Димитър Попов: В аюрведа няма болести, а дисбаланс

Помагам при проблеми с опорно-двигателния апарат

Кой е той

Димитър Попов е на 36 години. Завършил е "Стопанско управление" в ЮЗУ. Учил е източни масажни техники у нас и в чужбина. С тях се занимава повече от 13 години. Помага на клиентите си чрез китайски, тайландски, тибетски масаж, шиацу, юмейху, аюрведа и други терапии. Стана популярен с панчакарма терапията си, чрез която кани индийски учители и помага на клиентите си да се справят по-лесно с физическите и емоционалните болежки.

- Г-н Попов, какво представлява панчакарма терапията?

- Панчакарма програма правим постоянно. Тя включва детоксикация на ума и тялото и е част от аюрведичната философия за поддържане на добро здраве. Серията от терапевтични процедури пречиства в дълбочина тъканите от токсините, отваря фините канали, внася жизненоважна енергия и повишава виталността и увереността на практикуващите. В програмата се включват всекидневни йога медитации, процедури, масажи и терапии според програмата - абянга, марма, нася и карна-пурана, басти терапии, матра басти, нетратарпана, пижичил, пинда-сведа, удвартана, широдара - широбянга, снехана, консултации с аюрведа доктор (Вайдия), фито бъчва и много други, с които помагаме на хората да преодолеят физическите и емоционалните си блокажи.

Реклама

- Какво представляват те, как ги "напипвате"?

- Всичко в природата е енергия, която трепти с определена честота. В този смисъл енергийните блокажи са и физически. Опитният терапевт ги усеща като втвърдявания, вдлъбвания, вялост, хиперчувствителност и т.н. След като са открити, могат да бъдат премахнати с подходящи техники и похвати.

- Терапиите, които прилагате, на какви заболявания повлияват благотворно?

- На хора с алергия, хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза, гастрит, високо кръвно, лош холестерол, различни форми на стрес, ставни проблеми и други. С естествени методи може да им се повлияе. Занимавам се основно с източните методики - китайски, тайландски, тибетски, шиацу, юмейху, аюрведа масаж. Чрез тях балансирам потока на кръв и лимфа в тялото на човека и това има оздравяващ ефект. Различното между тези видове масажи е философията. Единият вид масаж определя пет елемента енергийно движение - "ци", докато философията на аюрведа е свързана с трите вида индивидуална доша - кафа, пита, вата (психофизическата същност на човек - б.а.) Според индивидуалните резултати от теста, които правим на болния, му се изготвя най-подходящата процедура и комбинация от билкови масла.

- Какво значи аюрведично хранене?

- Според аюрведа има шест основни вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и пикантно, които са свързани с трите доши и отговарят за определени реакции в организма. Сладко, кисело и солено увеличават кафа - ако прекаляваш с тях, в организма ще има повече слуз и ще качиш тегло. Пикантно, стипчиво и горчиво увеличават вата, което може да провокира констипация (запек) и ставни проблеми. Ако прекаляваме с кисело, солено и пикантно пък, може да имаме проблеми с черния дроб и с очите. Има подробна информация кой вкус какво ти дава в нашия център, но и какво ти отнема в зависимост от това дали ще прекалиш, или ще се лишиш от него. Както всички знаем, храната може да бъде и лекарство.

- Какво усещат болните по време на масажа при вас?

- При някои терапии може да се усеща болка на границата на приятно-неприятно. При други - успокоение. При трети се достига до медитативно състояние. Но целта е една - да бъдат доведени умът, съзнанието, тялото в състояние на релаксация, облекчаване на физическите болки, освобождаване на емоционални блокажи, тонизиране, балансиране на енергията. При нас постоянно идват хора с проблеми в тазобедрените стави, сухожилията, ставни и мускулни болки, проблеми с половите органи, както и такива със стомаха. Помагали сме на тези хора.

- Ясно. Коя е основната разлика между модерната западна и алтернативната източна медицина?

- В източната медицина, както и в аюрведа не се говори за болести, а се разглежда цялостта на организма. Проследяват се балансът-дисбалансът на хранителния или двигателния режим, мисловните навици, енергийният заряд.

Реклама

- За да има резултат, колко пъти в седмицата трябва да ви посещават?

- За добър резултат - 2 пъти в годината трябва да се направят 15 процедури, разделени на две групи. Иначе поддържаща терапия се прави през седмица-две. Ако клиентът желае да се излекува, трябва да се действа ударно, ако иска да запази поддържащия здравословен ефект, може да идва веднъж на седмица или на две. Изборът е негов.

- Може ли емоциите да влияят на болестите ни?

- Да. Те се отразяват на тялото пряко, а не косвено. Всяка мисъл минава през нас като електрически импулс и винаги има значение. Проблемите ни често идват от затлачването на ума с всякакви мисли. Странно е, че ако изцапаме тялото си, знаем как да го почистим. Ако обаче "зацапаме" ума си, не знам какво да правим. Не знаем и как да дишаме правилно, дори как да се радваме на живота. Спазвайки природните закони, върху които стъпва алтернативната медицина, ще можем да се наслаждаваме на ежедневието си. Знаете ли, забелязвам, че определени болежки започват от характера на хората. Всичко в организма ни е взаимосвързано.

- Вие как се освобождавате от енергията на страдащите, на които помагате?

- Чрез положително мислене. Занимавам се и с китайски бойни изкуства тай чи и ба гуа за постигане на хармония. Използвам различни техники за дишане. Когато човек е в кондиция, нищо не може да го разбалансира и извади от равновесие.

- Обучавате се постоянно, кое е последното място по света, което посетихте?

- На много места съм бил. Впечатлен останах от една от най-реномираните в света клиники "Котакал" в Дубай. Там правих панчакарма. Докато бях там, разбрах, че и Неймар, бразилският футболен национал, който играе в "Барселона", се е възстановявал от контузия в една от клиниките им. Иначе постоянно се обучавам в аюрведично хранене и терапии, занимавал съм се и с индийското бойно изкуство калари. Там също така се практикува сидхаведа, по-стара философия и наука за здравето от аюрведа, която се предава чрез потомствени сидха вайдии. Постоянно уча нови неща и за билките, за различните видове олио и за марма масажа, който се прави върху специфични точки на тялото и освобождава енергийни блокажи.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc

Телефон за връзка с Димитър Попов:

0878 631-225

Реклама
Реклама
Реклама