Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507732 www.bgdnes.bg

15 г. търсят Легионера

Красимир Станчев изчезва безследно

Митичният снайперист е заподозрян за екзекутор на топмафиоти у нас

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша.

Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение, че е физически екзекутор при поредица показни разстрели, отличаващи се с необикновена точност и професионално изпълнение. От безпогрешния му мерник вероятно са покосени мнозина от родния ъндърграунд. На него се приписват убийствата на боса на ВИС-2 Георги Илиев, пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов-Женята, Николай Христов-Данкина, Румен Маринов-Нарциса и др.

Реклама

Оперативни данни на полицията сочат, че Красимир Станчев е човекът, който води у нас хърватската група, ръководена от Робърт Матанич. Бандата извършва убийства на територията на България от 2001 до 2005 г. Станчев е предвождал групата из България и е помагал за извършването на някои от поръчковите убийства в страната, твърдят ченгета.

Според най-големите крими експерти от години е сигурно, че Красимир Станчев-Легионера, или Филиза, е човекът, способен да извърши убийствата на Георги Илиев, Васил Горчев и Дмитрий Минев - Димата Руснака. И трите убийства са изключително прецизни и без оставени следи към извършителя. И тримата са застреляни по сходен начин с един изстрел - Илиев и Минев в сърцето, а Горчев в главата.

Съвпадение има и в оръжието, с което са покосени Георги Илиев и Васил Горчев-Кьоравия. Те са покосени с една и съща пушка - "Аншуц" 22 калибър (използвана от състезателите по биатлон). При убийството на Димата Руснака на излизане от заведението UpStairs на бул. „Витоша“ стрелецът бяга през покрива на сградата, като поръсва червен пипер след себе си.

В мистерия е потънала съдбата на Легионера. Хора от ъндърграунда се кълнат, че Легионера е жив и здрав. По думите им, с помощта на Пол Лаборие и Сретен Йосич нашенецът успява да се изнесе във Франция през Сърбия и да си осигури френски паспорт на името на родения в Тунис Андре Пиер Орелиен. Запознати твърдят, че в градчето Грас, в южната част на страната, Легионера върти спедиторски бизнес далеч от очите на някогашните си авери.

С французина Пол Лаборие Станчев се запознава във Френския легион през 1991 година. Двамата са съдружници по време на югоембаргото, а по-късно собственици на "Ексес" ООД, която в началото на века зад паравана на търговия с видео- и аудиотехника наводнява централноевропейския пазар с педофилска порнография, сочат полицейските архиви.

Реклама

Допълнително подозрение, че зад Андре-Пиер Орелиен се крие именно Легионера, буди фактът, че роденият през 1969 година в Гафса, Тунис, подава документи за френско гражданство едва в края на 2004 година. Запознати се кълнат, че врътката е успешна с помощта на корумпирани служители в малко френско кметство.

Легионера изчезва безследно преди 15 години след убийството на своя покровител Милчо Бонев - Бай Миле. Видян е за последно на 18 август 2004 година, когато полицейски патрул спира за проверка автомобил, в който се возят той и сръбският бандит Бранко Вуянович. Ченгетата искат от двамата мъже документи за проверка, а Станчев вади пистолет и го насочва към главата на единия от полицаите. Използвайки като жив щит униформения, Легионера успява да избяга. От тогава е издирван по цял свят.

При преследване полицаите успели да заловят авера му Вуянович. Сложили му белезници и го откарали в сградата на СДВР. Хърватинът прекарал няколко часа в ареста, но успял да избяга мистериозно през централния вход на полицията, отключвайки сам белезниците си. До днес той и другите членове на най-зловещата банда за мокри поръчки у нас са в неизвестност.

През 2016 година се появиха слухове, че Легионера е засечен във Варна. Това така и не бе официално потвърдено.

"Трениран е много добре и такива като него след изпълнение на задачата биват извеждани от страната. Сменят им самоличността и ги изпращат на друго място, за да чакат нови мокри поръчки. Не очаквайте да ги видите в скъпи хасиенди и луксозни коли. Напротив, живеят скромно, на границата на аскетизма", казва за него бившият зам.-шеф на РЗБОП в Благоевград Мирослав Писов.

Познат е и като Филиза

Роден е през 1972 година в разградското с. Пороище. Служил е във Френския легион в Марсилия, откъдето идва и прозвището му. В ъндърграунда е познат и като Филиза. В родното му село живее баща му, брат му от няколко години е в София. Има множество криминални регистрации и е осъждан. Обявен е за издирване на 23 август 2004 година. Тогава е 31-годишен.

Реклама
Реклама
Реклама