Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7509035 www.bgdnes.bg

Корнелия: Не съм умряла,няма да ви дам оставка

Делегати зарязаха БСП, отидоха да празнуват рожден ден

Сюрреалистичен конгрес на БСП се проведе  в зала 1 на НДК. Лидерът в оставка Корнелия Нинова извъртя червен шамар на своите, след като оттегли заявлението си за напускане, а после обяви, че искала да тества хората си за вярност.

Те успяха още преди старта на заседанието да се счепкат по фракции един с друг и да се обвиняват в ренегатство, корупция и лъжи. Очаквайки да се борят за бъдещ лидер, червени делегати влизаха с широки усмивки на уста, докато Нинова не ги попари от трибуната.

Реклама

"Днес трябваше да внеса официално, уставно и юридически желание за предсрочно прекратяване на пълномощията, както и да потвърдя политическата си декларация пред пленума. Скъпи другарки и другари, не го правя", заяви Нинова. По думите й тя се нагледала на опитите на съпартийците си да разпределят постове, преди още да се е оттеглила с решение на БСП. "Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета бизнес офиси и се карахте как да разделите наследството на Корнелия Нинова - да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес. Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам как вярата и трудът изтичат в канала през последните дни", заяви още Нинова. Соцлидерът дори призна, че вътрешната опозиция "започна личното ми очерняне, моето и на семейството ми, с много лъжи". Тя се възмути и че бизнесмени и олигарси са отворили джобовете си с идеята да купят част от червените срещу нея. И ги призова "да затворите джобовете и да се готвите за местните избори".

"БСП не се продава, другари! Аз имам много трески за дялане, не познавам задна скорост, липсва ми гъвкавост - изглежда, че това не е добро качество за българската политика. Но никога не съм пренебрегвала колективните решения, не съм обладана от егото си, какъвто образ се опитахте да ми изградите и не ламтя за постове, а за лостове, с които да задвижим едно бъдещо управление", отсече Нинова и остави залата като гръмната.

Делегати от вътрешната опозиция веднага поискаха преброяване на кворума, а проф. Ваня Добрева обяви, че "ми то конгресът ни май приключи". Броенете на "червените зайци" показа, че петима са напуснали конгреса в името на почерпка. "С прискърбие ви съобщавам, че редиците на делегатския корпус напуснаха другарите Владимир Стопенчаров от район "Оборище", Митка Георгиева от Габрово и Борис Генчев от Монтанско. Другарите на 16 юни имат рожден ден все пак", заяви шефката на мандатната комисия на конгреса Атанаска Тенева. Не само тримата рожденици зарязаха конгреса след изказването на соцлидера. Веднага след като Нинова обяви, че остава на поста, зала 1 набързо се опразни, въпреки че следваше доклад за състоянието на БСП преди местния вот.

Президентът: Тя знае какво прави

В партийни дела не се меся, но Корнелия Нинова знае какво прави.

Мисля, че тя е човек, който се е доказал, че знае какво да прави и носи отговорност за своите постъпки. Така коментира обратът в БСП с оставката на лидера президентът Румен Радев. Въпреки че държавният глава неколкократно заяви, че е настрани от партийния живот, той отново предупреди, че страната не бива да остава без опозиция.#

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама