Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7509857 www.bgdnes.bg

Душманин на Очите скача на надзирател

Екшънът се разиграва в затвора

Иван Рибов е осъден доживот за бомбата, разкъсала жената на несебърския наркобос

Истински екшън направил в затвора враг №1 на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите. Осъденият доживот Иван Рибов скочил на тежко въоръжен надзирател, но агресията на пандизчията бързо била туширана от служителите на затвора.

Реклама

Популярният престъпник получи най-тежкото наказание - да търка нар до края на дните си заради бомбен атентат, който разкъса на парчета жената на Очите - Тянка, която е и майка на двете му дъщери. Експлозията избухна в лек автомобил "Жигули" на 9 ноември през далечната 2001 г. пред дома на Очите в Несебър и е била предназначена за наркобоса. Вместо обаче с адската машина да бъде очистен Желязков, тя разкъсва съпругата му, нейния брат Славчо Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров-Бъчи. Доживот за атентата освен Рибов получиха Стоян Димитров-Толупа и Кероп Погосян. Тримата твърдят, че са натопени и нямат нищо общо с бомбата за Очите.

Иван Рибков е в пандиза вече повече петнайсет години и според запознати много често създавал проблеми, като не се съобразявал с правилата зад решетките, съобщава сайтът "Флагман". Поредната изцепка на изпечения престъпник се разиграла преди дни зад стените на Бургаския затвор, когато доживотникът отказал да се прибере в килията. Рибов излежава присъдата си в сектора, където под "строг режим" са настанени най-закоравелите престъпници. Логично и охраната там е най-сериозна. В момента, в който на убиеца било заявено, че разходката му в "карето" е приключила и трябва да се върне в затворническото помещение, той избухнал и започнал да буйства. В пика на разправията Рибов се нахвърлил върху тежко въоръжен надзирател. След като започнал да се репчи на охраната, непокорният затворник набързо бил усмирен и поступан от служителите на реда. Той веднага е транспортиран до болницата, за да му бъде направен преглед, каквато е процедурата при подобни ситуации. Лекарите трябвало да установят какви точно са травмите след агресивното поведение на затворника. Нараняванията на доживотника се оказали леки и бил върнат обратно зад решетките.

Иван Рибов не е от най-послушните лишени от свобода и се забърквал в неприятности още няколко пъти в инциденти по време на дългия си престой, припомня "Флагман". Той припомни за себе си преди време, когато се яви като свидетел по дело, заведено от сливенския банков обирджия Стефан Стефанов. Провалилият се грабител на трезора, който взе заложници и ги държа близо 40 часа, подаде иск срещу Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" и Министерството на правосъдието заради лоши условия в Бургаския затвор. Стефанов настояваше да получи 36 хиляди лева обезщетение за това.

Претенции към държавата за лоши условия в зандана предяви и друг осъден за атентата, убил жената на Очите - Кероп Погосян. Той пък искаше обезщетение в размер на 2000 лв., защото в зандана го държали в отвратителни условия. В жалбата си Толупа твърди, че заради тях е получил тежки физически и психически травми.

Третият с доживотна присъда за атентата в Несебър - Стоян Димитров-Толупа, успя да спечели дело за мизерните условия в пандиза. Той бе предявил иск за 691 800 лв. - по 150 лв. на ден, откакто влиза зад решетките през 2002 г. В крайна сметка магистратите прецениха, че 7800 лв. са достатъчна финансова компенсация за вложеното му здравословно състояние от условията в затвора.

Внучка носи името на убитата

Първородната внучка на Димитър Желязков носи името на убитата му при атентата съпруга Тянка. Момиченцето е кръстено Тияна и се появи на бял свят през лятото на миналата година. Това стана, когато дядо му Митьо Очите бе задържан в Истанбул по искане на българската прокуратура във връзка с разследване у нас за организирана престъпна група за дрога, рекет и палежи.

Бебето е дъщеря на голямата дъщеря на Желязков – Станислава, и дойде на бял свят с планирано секцио.

Реклама
Реклама
Реклама