Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510912 www.bgdnes.bg

Шефът на Камарата на архитектите Борислав Игнатов предлага: Камбана вместо Паметника на съветската армия

Ще бие на всеки час през деня 

Българският герб и камбана да заменят Паметника на съветската армия в София. Това предложение направи пред "България Днес" Борислав Игнатов, шеф на Камарата на архитектите у нас.

"Досега винаги се е обсъждало цялостното премахване на Паметника на съветската армия по много причини. Моето предложение е друго - той да бъде превърнат в Монумент на българската държавност с девиза "България над всичко". Това може да стане, като се демонтира фигуралната композиция на върха на постамента и на нейно място се постави държавният герб. Смятам, че този акт е важен знак за обезвереното ни общество и ще ни издигне в собствените ни очи като народ и държава. Важно е да се подчертае, че девизът "България над всичко", който предлагам да бъде изписан на постамента, не е националистически. Той значи "България над личните интереси", а не "България над другите страни", обясни пред вестника Игнатов.

Реклама

Идеята му е допълнена от решението на върха на монумента да има камбанария.

"Представям си герба двустранен, за да се вижда и от Софийския университет, и от парка. Вътре в него да има камбана, която да бие на всеки кръгъл час в светлата половина на денонощието, като възрожденските часовникови кули. Това ще кара хората и подсъзнателно да отправят поглед към герба над тях и да си спомнят, че са част от цяла България. Що се отнася до това дали е възможно технически - да, това е напълно изпълнимо със стандартна строителна техника", каза още Игнатов.

Според него трансформацията няма да струва нито лев на данъкоплатците, защото може да бъде направена с дарения от граждани и фирми, както и с безплатен труд на доброволци.

"Предложението има както силни поддръжници, така и яростни противници. Интересно е, че доста от реакциите, които получих, са по-скоро песимистични, отколкото негативни. Те са от рода на: "нищо не може да се направи, защото не може да се направи", "ако можеше, щеше да е направено вече" и т.н. Най-честото възражение е "промяната на паметника променя историята и вече няма да я знаем". Обективната историята не е написана с паметници, нито с други субективни художествени произведения, а с документи в архивите. Елементарно доказателство за това е, че свастиките по държавните сгради от трийсетте години в Германия ги няма отдавна, но историята продължава да се знае", заключи архитектът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама