Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7512439 www.bgdnes.bg

Валя Балканска: Изнудват на Рожен за печалбарство

Дразня се! Обсебиха събора за пари, косят ливадите и продават бала слама за 6 лева

Обсебиха Рожен за печалбарство! Косят тревата по ливадите и после продават за 6 лева бала със слама. Принудиха се да свалят цената на 3-4 лева. Всичко е за пари.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" голямата Валя Балканска. Тя е отявлен противник на високите цени на основните напитки и храни на традиционния събор, които изнервиха не само нея, но и много от посетителите.

"Това си е чисто изнудване, което много ме дразни. Това не може да продължава така. От 1961 г. откривам събора, но сега не го правя. Ако участвам, може да е само заради хората и община Смолян, в която живея. И то ще бъде в една от вечерите", сподели още обичаната народна певица.

Тази година съборът на роженските поляни ще се проведе от 19 до 21 юли. След масовото недоволство организаторите сложиха таван на цените. Максимум 1,50 лв. ще се търгуват както кебапчетата и кюфтетата, така и водата. До 2,50 лв. е определена границата за наливна бира.

"Седмица преди това е гайдарското надсвирване в село Равногор, което е под моя патронаж заедно с Петър Янев. Там няма вход и цените са нормални, а не както на Рожен и в Жеравна. Всичко се прави за българщината и родолюбието", сподели още изпълнителката на "Излел е Дельо хайдутин".

И добавя: "Има надежда за младите хора. Те обичат фолклора, със сълзи на очи идват някои и се снимат с мен. Едно 4-годишно дете дойде при мен на една сватба и ме попита може ли да ми подари една дъвка, защото нямало друго. Краката ми се подкосиха. Хора, нека има здраве и къщите да са пълни с дечица".

Реклама

Над 100 химически тоалетни

Над 100 ще бъдат химическите тоалетни, разположени на роженските поляни за събора. Бройката им е идентична с мероприятието от 2016 г., когато те са били напълно достатъчно.

Това съобщи пред "България Днес" съорганизаторът на фолклорното събитие Симеон Караколев, който обещава да покани Балканска въпреки негативното й отношение и ще чака отговор.

"Община Смолян има договор за сметопочистване с фирма, която ще поеме почистването на поляните и след събора", обясни още Караколев.

Реклама
Реклама
Реклама