Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7512653 www.bgdnes.bg

Йоан Матев остава в ареста по обвинение в убийството на Георги в Борисовата градина

Йоан Матев, който е обвиняем за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., остава в ареста, реши днес Софийският градски съд, съобщава БГНЕС.

Съдът е изслушал свидетели, сред които и изготвилия съдебно-компютърната експертиза Божидар Шуманов.

Реклама

Защитникът на Матев за пореден път пожела отвод на прокурорите Тихомир Янчев и Зоя Манасиева, както и по-лека мярка от сега наложената "задържане под стража", но и двете искания бяха отхвърлени от съда.

Майката на обвиняемия обясни, че синът ѝ е натопен и не е убиец.

В деня на престъплението Йоан Матев е бил непълнолетен, но въпреки това е осъзнавал ясно какво е извършвал и престъплението е било умишлено. В близост до мястото на убийството е намерен нож, с който то е извършено.

При едно от заседанията адвокатите на Йоан поискаха делото да се прекрати и процесът да бъде засекретен. Искането беше отхвърлено.

Над 15 минути приятели на убития в Борисовата градина Георги Игнатов се опитвали да насочат линейката на Спешна помощ към алеята в парка, на която приятелят им лежал в безсъзнание. Магистратите изслушаха аудио записи от системата на тел. 112, които „съживиха” последните минути от живота на 16- годишното момче, предава "Дарик.

Сред веществените доказателства по делото са множеството сигнали към тел. 112, които в първите минути и часове след убийството на Георги Игнатов едновременно помагат и объркват разследването.

Магистратите разпитаха и друг младеж по делото, който в момента излежава присъда за жестокия побой над 3-годишното дете в София - Патрик Първев. Той разказа, че през 2015 г. негови съкилийници в ареста го принудили да каже, че има нещо общо с убийството. „Патрик по това време беше задържан за деянието, за което е осъден и се намираше в Следствието. Там са ходили разследващи, искали са от него да разкаже, сваляли са показания. Той изобщо няма нищо общо към този случай“, коментира адвокатът му Соня Алексиева.

Реклама

„Става въпрос за пари“ - това му бяха буквалните думи. Това разказа криминалният психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев - Марсел.

След убийството пък Йоан Матев „бил превъзбуден, в много странно състояние“.

Психоложката разказа, че Йоан просто "видял някакво случайно момче, искал да му вземе парите и случайно го намушкал с нож".

Реклама
Реклама
Реклама