Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7513162 www.bgdnes.bg

30 бона на общинари предлага кметът на Костенец

Разкритие на спецпрокуратурата

Безстопанственост, обсебване на общински пари и дребни обвинения наред с подкупа заплашват Радостин Радев

Обвинение за активно предлагане на подкуп срещу кмета на Костенец Радостин Радев повдигна специализираната прокуратура. Сумата от 30 000 лв. Радев обещава на общински съветник от опозицията. В замяна на рушвета той е трябвало да гласува в подкрепа на внесено от управника решение. С него Общинският съвет упълномощава кмета да подпише запис на заповед към фонд "Земеделие", обясни на специална пресконференция зам. главният прокурор Иван Гешев. Документът е необходим, за да започне изплащането на пари към фирма на бизнесмена по стар договор за ремонт на училище в градчето. Стойността му е над 1 млн. лева, обясниха разследващите.

Реклама

Предложението да се гласува нужното решение от Общинския съвет е дадено от кмета Радев още преди няколко месеца. Заради липсата на нужното мнозинство то така и не успява да мине. Развитие има едва преди няколко дни, след като назначените СРС-та записват разговора за парите между кмета и общинския съветник.

"Самото решение е взето на неприсъствено заседание, така са избегнати въпроси около законността и дали то е изгодно за община Костенец", поясни Гешев.

В схемата с предлагането на солидния подкуп активно участва и бизнесменът, който е трябвало да получи парите в резултат на правилното гласуване. Затова му е повдигнато и обвинение като съизвършител. Ролята на Пашов е на гарант, че рушветът със сигурност ще бъде платен. За целта той подписва запис на заповед, че дължи обещаната сума на общинския съветник, разказаха от спецпрокуратурата.

В опит да си осигури мнозинство Радев води разговор и с друг общински съветник, но до конкретно предлагане на рушвет не се стига, обясни Иван Гешев.

Покрай разследването на схемата с рушвета криминалисти и прокурори попадат и на данни за още извършени престъпления от кмета Радев.

"Откритите в кабинета му боеприпаси и законен пистолет, които са съхранявани неправилно, са най-малкото нещо. Самото това действие е престъпление", обясни наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

Реклама

Наред с оръжието при обиските в общината и дома на кмета са открити данни за поне две други престъпления на Радостин Радев.

Едното е за длъжностно присвояване на 17 хиляди лева. Поводът е изтеглена от кмета сума от касата на общинско предприятие. Другото е за безстопанственост, заради непоискани гаранции за некачествена работа от частни фирми, извършвали ремонти по договори с общината.

Разследването няма да се ограничи с обществената поръчка, за чието разплащане е предложен подкупът, обясниха от спецпрокуратурата. Тепърва ще се проверяват и другите договори, сключени от кмета.

"При разпитите на общински съветници, някои от тях ни споделиха, че в града е обществена тайна как кметът взема по десет процента от всеки договор. Това трудно може да се докаже, но е индикация за нещо нередно", обяви Иван Гешев.

Първи в списъка са поръчките за ремонт на общински път и смяна на водопроводи, описани във вчерашния брой на вестника, обясниха пред "България Днес" криминалисти.

"Заради множество сигнали за нередности тепърва ще се проверяват и обществените поръчки, спечелени от бизнесмена помагач в цялата страна", обясни зам. главният прокурор Иван Гешев.

Реклама
Реклама
Реклама