Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7513214 www.bgdnes.bg

Актрисата Яна Маринова с новия си проект "Диви и щастливи": Правила съм престъпления от любов

С Луиза сме супертандем

 

Коя е тя

Яна Маринова е завършила спортното училище на "Славия", висше образование в УНСС, както и магистратура в НБУ, където нейни преподаватели са Цветана Манева, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова. Стартира кариерата си като каскадьор и участва в редица чужди и родни продукции. Става популярна с ролите си в сериалите "Връзки", "Фамилията", "Стъклен дом", "Хотел България", "Забранена любов", както и в игралните "Живи легенди", "11 А", "Привличане" и други. Участва и в риалити форматите "Сървайвър" и "И аз го мога".

- Яна, откъде дойде идеята за филма "Диви и щастливи", който в момента снимате?

Реклама

- Идеята се роди спонтанно, както всички неща в моя живот. След като приключи предишният филм "Привличане", на който бях съсценарист и съпродуцент заедно с Александър Сано и Мартин Макариев, бях във Варна да репетирам в театъра. И там изведнъж ме осени идеята да започнем с нов филм. Говорих със Сано и Макариев и на 8 март в едно заведение се срещнахме със сценариста Борислав Захариев. Споделихме му идеята, че искаме филм за борбената жена, за тази, която не се съобразява със статуквото, която заслужава да изживее хубавите моменти от живота си, а не да се оплаква и да страда. И той се съгласи. Всъщност този филм е за всички жени, които искат да са по-добра версия на себе си, които ще са готови на приключения и се себеуважават. Все неща, в които целият екип вярваме. Филмът разказва за две жени, които бягат от София към Варна от полицията и използват всякакви превозни средства, дори каскади. Но бягайки от закона, разбират, че тичат към свободата. По принцип бяхме решили филмът да се казва "Диви", но на първите репетиции Луиза Григорова предложи заглавието "Диви и щастливи" и това ни хареса повече. Двете с Луиза сме супертандем. Нейната героиня е писателка, докато моята мечтае за свобода, да живее живота си на макс. Сюжетът ни е прекрасен.

- Вие като че ли се оформихте един много сполучлив екип. Така ли е?

- Филмът е поредният проект на нашето трио, като с Александър Сано сме продуценти, Мартин е изпълнителен продуцент и режисьор. И да кажа, че всъщност ние вярваме, че сме събрали най-добрия екип у нас. Професионалисти са във всички пера на лентата. Освен това сме избрани от най-добрите американски специалисти, които снимат в България. Те се отказаха от по-печеливши за тях проекти, само и само да ни подкрепят, което е много мотивиращо. Другите, на които искаме да благодарим, са известни български актьори, които ни дават рамо, без да претендират за главни роли, защото искат да участват. И музиката, за малко да я пропусна - на Д-2 е, те правят специално песни за филма. Като изпълнител участва и любимецът ми Васил Найденов. Рано е да спомена други имена, но няма как да пропусна Нова телевизия като наш партньор, както и "Фрий долфин ентъртеймънт", един от големите френски разпространители, с които подписахме, така да се каже, "на зелено". Тази компания продаде преди това и "Привличане", но филмът беше само на български и сега условието им бе да влезем в рамката на продаваемо кино, така че направихме екшън комедията и на английски. Истината е, че се вдъхновихме от филма "Телма и Луиз", като дори Луиза носи такава фланелка с двете героини в лентата. Реално си представете лоши момчета в женски вариант.

- Кои са световноизвестните имена, които участват в него?

- Бен Крос, това е актьор от висок ранг, който живее в България, тук се ожени, благодарни сме му много. Нашата "черешка на тортата" е Базил Ейденбенц, който има участие и във филма "Фаворитката", тазгодишния носител на "Оскар". Той и в момента се снима в сериала "Виктория". Преди да го открием, мечтаехме да намерим нещо като Брад Пит, преди киноакулите да са го забелязали, и мисля, че го направихме. На кастинга с една от най-големите лондонски агенции открихме Базил и единодушно много го харесахме. Той дойде много болен, но въпреки това му се получи за нашия филм. Много искаше да участва в него.

- Каскадьорските сцени сами ли ги снимахте?

- Не, разбира се. Страхотен каскадьорски тим имаме, на който може да се разчита безотказно. С Луиза скачаме от високо, бързо и с въжета, но там, където карам мотора, моя дубльорка е Теа Маркова, тя е шампионка по мотокрос, моята героиня от малка мечтае за това. Сестрата на Луиза дублира моята героиня като малка - казва се Кристина Ангелова, а малкото момиче, което дублира нея, е Виктория Върбанова.

- Сано какъв го играе?

- Той е инспектор полицай, който всъщност оглавява нашето преследване, на тези две домакини, които се превръщат в екшън престъпници по случайност. Всъщност моята героиня върши престъпление по любов. И тогава най-добрата й приятелка, героинята на Луиза, й се притичва на помощ и двете решават, че трябва да се спасяват заедно и че не може Мила да остави Боряна в тежък момент. Аз съм Боряна, а тя е Мила. Лентата всъщност зачеква и темата за това, че често жените сме привлечени от т.нар. лоши момчета, но те реално са лоши с по-слабите и беззащитни жени, а не с равносилните на тях. И всички мишоци, които не са силни по презумпция, всъщност са разобличени от нас, така да се каже. Всъщност във филма даваме възможност на всички да се припознаят и да се променят, ако желаят. (Смее се.)

Реклама

- Неведнъж си споделяла за възпитателния ефект, който искаш да имаш над подрастващите с филмите си. На много места в интервюта казваш, че и ти си изживяла моменти на слабост, била си удряна, че си имала проблеми с гаджета...

- Разбира се, че и аз съм правила престъпления от любов, както се казва. Правила съм много грешки и щуротии от любов и вярвам, че това е нещо, което, като ти се случи, трябва да преодолееш и да разкажеш за него. Много пъти ме е дразнило това, че по този начин ме показват като жертва, а аз не се възприемам като такава. И искам да науча всички малки Янчета, които сега растат, че ок - грешиш, падаш, ставаш, изтупваш се и продължаваш нататък. Това те прави силен. Силните хора не са тези, на които никога не им се случвало нищо лошо и имат самочувствие без покритие, а тези, които са били на дъното, обаче са успели да се издърпат. Колкото до възпитателния характер - аз съм против морализаторството като цяло, но във филмите си ние показваме добрия пример със смях, макар и примерно моята героиня да има невъздържан език. Искам младите хора да видят примера, да го разберат, не да им казваме - така и така направете, не забравяйте за себе си, преследвайте мечтите си. Просто искаме да им го покажем. Защото, както казва Чингиз хан: "Трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат лесни времена, лесните времена раждат слаби хора, а слабите хора раждат трудните времена".

- Тази година не спечелихте субсидии от НФЦ, докато Виктор Божинов успя и ще вземе 600 000 за филмирането на "Чамкория".

- Да, много му се радвам и на него, и на други като него, например като Милко Лазаров с "Ага". Но има и обратните примери - за хора, които изразходват национални средства, а са само фестивални туристи, да ги наречем. Те не правят филми, които да се гледат, а работят за себе си. Това на мен не ми харесва. Но все смятам, че нещата ще се обърнат някой ден.

- Още ли искаш да приличаш на Майкъл Джексън, Яна?

- Ха-ха. Не само на него, исках да съм герой, да съм като Монте Кристо, да спасявам. Понякога съм като кутийка кибрит, която се възпламенява постоянно, търся все начини да се вдъхновявам. Сякаш имам нужда от това. Не съм си мечтала да стана известна актриса, исках да съм нахранена, да имам дом, приятели. Таланта си открих, когато почнах да ходя по кастингите за чуждестранни филми. Тогава видях, че мога да правя почти всичко, което се изискваше. И честно казано, никога не съм си мислила, че съм красива. Затова ме радваха моментите, когато ми го казваха, тогава направо летях.

- А кога си позволяваш да плачеш?

- Често. Изглеждам корава, но вътре в мен е вулкан. Постоянно има за какво да "хапя възглавницата", както казва Цветана Манева. Всичко може да ме разтърси. Напоследък имам изострен детектор на лъжата. И много безсърдечни хора засичам, както и такива, които постоянно говорят за морални ценности, а самите те не ги спазват. Но такъв е животът.

Реклама
Реклама
Реклама