Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515061 www.bgdnes.bg

4 г. кмет тайно продава общински ток

Проверката в Медени поляни приключи, но не могат да докажат натиск кой как да гласува

"Проверката приключи. Към настоящия момент е установено категорично, че от сградата на кметството е подавано електричество към къщата на семейството на Емине Фандъкова. Става ясно, че тази практика е започнала още през 2015 г. Къщата е вързана към електромера на кметството. Начислявани са такси за ползваната енергия, описвани на кочани, които обаче не са на община Сърница. За тези няколко години нито един лев не е внесен към сметката на общината, както би трябвало да бъде", заявява юристът от община Сърница г-жа Етен пред "България Днес". Повод за коментара е разразилия се преди седмица скандал, че кметът на родопското село Абдула Абдулах продава общински ток на частни имоти и спира електрозахранването, за да оказва натиск. Духовете се разбунват, след като къщата на Емине, чието дете е с вродено хронично заболяване, остава без ток. По думите на майката Абдулах е дръпнал шалтера, защото членовете на семейството не са гласували на европейските избори за указаните от него кандидати.

Реклама

Самият Абдулах отрича категорично да е оказвал какъвто и да е натиск върху семейството, като изтъква, че всъщност такъв, и то от политическо естество, се упражнява над него. Той отрече и да е подавал ток към къщата на Емине. Факт е обаче, че възложената от кмета на община Сърница Неби Бозов проверка констатира абсолютно неправомерно включване на частния имот към трафопоста на сградата на кметството в Медени поляни.

"Дали е оказвал натиск или не, може би няма как да се докаже. Но доказахме, че Абдула Абдулах е продавал ток на това семейство, а фактът, че си е позволил и да ги остави без електричество, при условие че много добре знае психофизическото състояние на детенцето, е достатъчно показателен", коментира пред вестника Неби Бозов. След като схемата излезе на светло, се заговори, че към кметството са били вързани и други къщи, което не бе доказано. Веднага след като захранващият кабел бе срязан, което действие Абдулах също отрича, съседи на Емине прекараха ток от своите къщи. В момента семейството очаква да получи документи, с които да получава ток като всички останали в Медени поляни.

Кметът Абдула Абдулах:

Никога не съм оказвал натиск

"Никога на никого не съм оказвал натиск", категорично заяви пред "България Днес" кметът на Медени поляни Абдула Абдулах.

По думите му токът е прекъснал, след като в къщата на Емине става късо съединение, което спира електрозахранването на цялото кметство. Абдулах заяви, че не той е вързал къщата към трафопоста на кметството, а това са извършили някои от неговите предшественици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама