Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515075 www.bgdnes.bg

3 върха в 3 държави за 24 часа покори българка

Събира 5000 долара за бедни африканци в благотворителната акция

Три планински върха в три държави за 24 часа! Това уникално постижение направи българката Адриана Яворова.

Тя е първата и единствена нашенка, справила се с предизвикателството на трите върха в Англия, Шотландия и Уелс, както е известно във Великобритания изпълненото с много адреналин събитие. Родопчанката, която родом е от Мадан, живее и работи от години на Острова и осъществява благотворителното мероприятие със свои колеги.

Реклама

"На 14 юни в 5 ч. сутринта с още 8 колеги от моята работа отпътувахме за Бен Невис, най-високия връх в Шотландия. Това е първият от трите върха, които си бяхме поставили за цел да изкачим за 24 часа. Другите два са в Англия и Уелс. Освен че трябваше да тестваме физическата си издръжливост, това си беше и тест на духа, тъй като единственият шанс да спим през тези 24 часа беше в малкия минибус, с който пътувахме между държавите", споделя пред "България Днес" Адриана часове след успешното си завръщане.

Точно 1344 м е висок връх Бен Невис, а на групата са нужни 5 часа и половина, за да го изкачи и слезе. "На всеки 2 часа спирахме за по 1-2 минути, но без да сядаме", допълва българката.

Без да губят време, планинарката и колегите й поемат с минибуса към втората държава - Англия, където покоряват високия 978 м връх Скафел пайк. "Повече от 4 часа беше изкачването и слизането. Случи се през нощта. От 22 ч. вечерта до 2 ч. след полунощ", разказва Яворова.

Уморени и на ръба на физическите си и психически сили, групата поема веднага на път към третата страна. До Уелс и високият 1085 м връх Сноудън не достигат всички. Някои се отказват, но нашето момиче продължава. "Три часа и половина изкачване и слизане при доста екстремни условия", спомня си нашата сънародничка дъждовете, студа и ветровете, които съпровождали планинските катерачи в балкана.

Адриана издържа предизвикателството и така става първата българка, която го прави. "Общо сме извървели 38.624 км пеша", доволна е от себе си Адриана.

Идеята за необичайното за нашите географски ширини мероприятие се ражда преди няколко месеца.

Реклама

"Компанията, в която работим, ни насърчава да се занимаваме с благотворителност, като ни дава допълнителен отпуск, който може да ползваме, за да помагаме и допринасяме за обществото. Така решихме да изкачим трите най-високи върха и да създадем страница, на която колеги, приятели и роднини могат да ни подкрепят морално и дарявайки средства. До момента сме събрали близо 5000 долара и даренията продължават да се трупат", споделя Адриана Яворова.

Всички пари ще бъдат дарени на международната организация "Чарити уотър", която помага на хора най-вече в Африка да имат достъп до чиста вода. До този момент от благотворителното дружество са финансирали над 38 000 водни проекта за близо 10 млн. души по целия свят.

Цялото предизвикателство по изкачването на върховете в Шотландия, Англия и Уелс е финансирано от Адриана и колегите й с лични средства. Сумата възлиза на около 600 паунда, или приблизително 1400 лв.

Реклама
Реклама
Реклама