Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515100 www.bgdnes.bg

Почина бащата на българската йога

Създава първата школа у нас

Венцеслав Евтимов излекува тумор в мозъка си чрез практика

Доли ТАЧЕВА

Отиде си бащата на йогата в България. Венцеслав Евтимов почина на 86-годишна възраст на 25 май тази година. Йога майсторът поставя началото на духовната практика в България. През 60-те години на миналия век той отваря първата школа по йога в електротехникума "Киров" в София, където стотици негови последователи се възползват от опита му.

"Венци създаде йогата в България. Той е бащата. Малко са хората, които могат да устоят на тази програма, но системата му е истинска и помага. Първо излекува себе си, след това помогна на стотици със сериозни заболявания", споделя пред "България Днес" Станко Станков, който се е учил от него.

Реклама

На 2 години Венцеслав се разболява от холера и оттогава е като абониран за лекарските кабинети. 28 години по-късно диагнозите му са се увеличили. Страда от язва на дванадесетопръстника, от разширени вени, от стенокардия. Тежи 107 кг. За да подобри здравословното си състояние, започва да прави планински преходи, но те са толкова тежки, че сърцето му едва не се пръсва по баирите. Опитва и с културизъм, но открива, че това е още по-голям шок за тялото. Не след дълго Евтимов е обявен за пътник към гроба. Лекари откриват тумор в главата му, който му причинява нечовешко главоболие. Случайно в ръцете му попада книга с йога практики, която преобръща живота му.

"Бях осъден на смърт. Лекарите ми казаха, че ми остават няколко месеца живот. Случи се чудо, след като започнах да практикувам йога. Правех упражненията по 7-8 часа на ден в продължение на година. Аритмията ме унищожаваше, но всичко мина като сън. Беше чудо и затова се отдадох толкова на йога. Исках да го споделя с хората около мен - близките ми, учениците в техникума. Затова основах групи за практикуването на древното учение", споделя приживе учителят.

Разбира, че освен практиката храненето е изключително важно. Така става вегетарианец. Намалява месото постепенно.

През 1973 г. Венцеслав Евтимов заминава за Алжир като преподавател по електроинженерство, каквото е завършил в София. Там решава да разпространи и наученото от него за йогата. Първоначално има доста проблеми с мюсюлмани екстремисти, които го набеждават, че се намесва в религията им, и наричат упражненията му "Християнска инвазия". Той успява да се пребори с тях, като започва да чете Корана на френски или да кара друг да го чете на арабски. През следващата година семейството му също пристига в Алжир. Следват пътувания и до Тунис, където Евтимов намира много съмишленици и приятели. За да разпространи наученото за йога, доайенът на йогата у нас е канен на лекции и демонстрации във Франция, Германия, Швейцария и Русия. По време на посещението си в Москва се оказва, че всички го познават заради първата му книга за йога. По ирония на съдбата тя излиза в годината, в която умира Людмила Живкова, смятана за покровител на алтернативните пътища към здравето. Учителят е убеден, че благодарение на проявеното от дъщерята на Тодор Живков застъпничество към последователите на индуистката философия у нас не се е стигнало до репресии.

"Началото бе трудно. Налагаше се да преодоляваме скептицизма на някои от нашите специалисти и научни работници относно йогите и тяхното учение. Независимо от това нашите резултати бяха безспорни и насърчителни. Те привлякоха вниманието на Киевската киностудия и бе заснет филм, в който се изтъкна фактът, че българите имат най-добрите последователи на йога от социалистическите страни", споделя с гордост бащата на йогата.

20 години след като започва да се занимава с йога, Евтимов се решава да замине за Хималаите, за да се срещне със своя учител Дхирендра Брахмачари, когото е "виждал" по време на медитация, и сбъдва една от най-големите си мечти.

Реклама

На 21 юни в столичния кв. "Младост" неговите възпитаници ще отбележат световният ден на йогата, който посвещават на любимия си учител. Редакцията изказва съболезнования към близките и учениците на починалия!

Ученикът му Димитър:

Духът му е с нас!

"Вярвам, че не сме се разделили напълно с нашия учител. Смятам, че той продължава да ни подкрепя. Духът му все още е с нас!"

Това заяви емоционално пред вестника един от учениците на Венцислав Евтимов - Димитър Димитров. Йогистът се запознава с Евтимов през 1996 г. и оттогава неизменно следва пътя му. Според него човек може да напусне обвивката, но душата му не се губи.

"Той ни учеше на морал. На всичко ни учеше, и на йога. Нещата са свързани. Ние ще продължим делото му", категоричен е Димитров, който поема класовете на Евтимов.

Председателят на федерацията по йога:

Излекува хиляди

След като успява да излекува себе си от тежките диагнози, Венцеслав поставя за своя житейска мисия да помогне и на други хора. И успява. Хора с високо кръвно или диабет не веднъж са намирали спасение в практиките му.

"Помогна на хиляди. И до ден днешен ми звънят хора, които искат личен контакт с него. Всеки ден повтарям неговото мото - "Бъди добър, прави добро". Всеки един човек, който го чуе, веднага го свързва с Венцеслав Евтимов. Това е основното нещо, което трябва да се научи, преди да се захванем с йога", споделя Вера Захариева, председател на Българска федерация по йога.

Тренировките започват върху кърпи

Евтимов започва да води своите практики в изключително мизерни условия. В началото постелки за асаните (йога позите) не съществуват, затова Венцеслав и неговите ученици тренират върху кърпи.

Обучава своите последователи почти безплатно. Взима им по 2 лв., с които да може да покрие наема на залата. Това не спира тълпи от желаещи да се докоснат до него.

Реклама
Реклама
Реклама