Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515571 www.bgdnes.bg

40 кила стопи зевзекът, опикал знамето

След гладна стачка заради репресии

Михаил Стефанов в екшън с ченгета от Стара Загора, споразумява се за 7 месеца условно

Неузнаваем е зевзекът Михаил Стефанов, който стана клиент на спецсъда за опикаване на българското знаме! Старозагорецът е отслабнал с 40 килограма, след като 4 месеца се подложил на гладна стачка, видя "България Днес". С глада си журналистът от града на липите протестирал срещу съдебния произвол и репресиите. Той изкара повече от 9 месеца зад решетките по обвиненията, че е осквернил националния трикольор, като го е запалил и препикал. Погнат е и за хулиганство, тъй като снимал скандалните си действия пред Съдебната палата в София и после ги качил на страницата си "Гласът на Стара Загора".

Реклама

Той получи 2 г. затвор, но делото бе върнато заради нарушения при образуването на съдебния състав, а мярката му бе променена на подписка и той напусна килията. Оказа се, че на свобода е поседял само 19 дни, тъй като в началото на април т.г. е задържан в Стара Загора. Повод за новия му арест е спречкване с местни ченгета и отказ да бъде прегледан от психиатри. Едното му обвинение е за хулиганство и цинични реплики към медицинските лица. По другите обвинения е привлечен за нанасяне на леки телесни повреди на двама полицаи от Второ районно. Заради случая отново е тикнат в ареста, където лежи повече от 60 дни.

Самият Михайлов твърди, че за подобно престъпление е трябвало да бъде освободен до втория месец, но е стоял два дни повече. Затова ще търси правата си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Изтъква, че е бил притиснат от разследващите да подпише споразумението, за да излезе на свобода, и ще обжалва. Със сделката той признава вината си за екшън сцените в Стара Загора и получава 7 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Покрай новите си неприятности с правосъдието Михаил пропуска заседание по процеса за знамето в спецсъда, което протича без участието му. Оказва се, че е имал уважителна причина - бил е зад решетките. Прокурорът по делото Камен Господинов разказа пред вестника защо държавното спецобвинение толкова се запъва по случая с Михайлов наравно с други известни гангстери. Той изтъкна, че гаврата със знамето е станала навръх 2 юни м.г., деня, в който трябва да сме смирени и отдаваме почит на Христо Ботев. Тази сакрална дата се отбелязва с редица мероприятия във Враца и на този ден не бива да стават подобни гаври. Ако беше се случило например на 3 август, нямаше така да подходим, каза обвинителят.

Пред вестника Стефанов обясни защо е станал клиент на специализираното правораздаване. Той разказа, че въпросния флаг е бил ушит от баба му, но е по размери, които не отговарят на стандартите за флаг, записани в Закона за държавния печат и националното знаме. Затова е действал със съзнанието, че не се гаври с действителния трикольор, тъй като имало отклонение от десетина сантиметра от допусканите широчина и височина от парчето плат, което е използвал. Най-скандалното според Стефанов е, че знамето не е иззето по делото и процесът се води без основното доказателство. Той се ожали, че по време на двата пъти, в които е лежал в кауша, е загубил родителите си, но не го пуснали да погребе нито баща си през ноември, нито майка си през май.

"До онзи момент срещу мен бяха образувани три наказателни производства - две за това, че отказвам да се явя за психиатрична експертиза, и едно за това, че не съм вкаран на принудително лечение. Бяха ме обявили за издирване, а след това ме вкараха при пияници и наркомани. С действията си исках да заформя дискусия с нещо, приличащо на знамето, с цел да провокирам интереса към случая и да спре разправията на държавата с мен", коментира Михаил Стефанов.

За състоянието му пред съда проговаря съдебният психиатър проф. д-р Петър Маринов, който категорично заявява, че подсъдимият не страда от психична болест. "Стефанов е с подчертана особеност на характера, но това не касае базисните годности да разбира свойството и значението и да ръководи постъпките си", обясни вещото лице. По думите му на моменти подсъдимият е по-краен и провокативен, има и изострено чувство за справедливост, което понякога му създава проблеми. "В народопсихологията има думи като зевзек, темерут, кибритлия - това не е болест, а вид характер", уточни специалистът. Самият Михаил искаше да бъде прегледан, тъй като твърди, че преди разпоредителното заседание през март е бит от надзиратели в ареста, като при инцидента му е счупен черепът.

Глоба за обиди

Глоба от 500 лева отнесе Михаил Стефанов за обиди към съдия Лилия Георгиева. На едно от последните заседания той се жалвал от "съдебен фашизъм" и от нейните "безобразия", понеже го прекъснала при разпит на свидетел. Магистратите отказаха да отменят глобата заради неуважителното отношение и сега решението за това е в ръцете на колегите им от втората инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама