Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515592 www.bgdnes.bg

$20 млн. дава за свободата си братът на Ружа

Бебе чака обвиненият за измама бос на OneCoin

Константин Игнатов ще се бръкне и за охрана от ченгета в Ню Йорк

Двадесет милиона долара е готов да плати като гаранция за свободата си арестуваният в САЩ Константин Игнатов, който според прокуратурата е лидер на измамната схема OneCoin. Братът на издирваната създателка на OneCoin Ружа Игнатова бил готов да бъде под 24-часова въоръжена охрана, за която той да плаща.

Игнатов е поискал от съда в Ню Йорк да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама за милиарди долари. Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни, което е отразено в американската електронна съдебна система PACER.

Реклама

Предложението от страна на Игнатов към съда е той да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, които ще имат право да използват сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там Игнатов ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители. Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

В молбата си за по-лека мярка защитниците на българина с немски паспорт изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест. В подкрепа на Игнатов са приложени и 23 писма от близки - родителите му, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се е готвел да напусне САЩ. Два дни след ареста му от местната прокуратура официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които може да получи присъда от общо над 60 години.

Това е втори опит на Игнатов да излезе на свобода, откакто през март бе прехвърлен в затвор в Ню Йорк. Тогава магистратите отхвърлиха молбата му с мотива, че има висок риск да се укрие, ако мярката му бъде променена в по-лека от "задържане под стража".

Очаква се в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането на Игнатов да излезе на свобода срещу огромната гаранция.

Реклама
Реклама
Реклама