Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7516705 www.bgdnes.bg

Постоянен арест за кмета на Костенец и авера му

Разследващите искат най-тежката мярка

Общинарят, който подава сигнала, имал стар конфликт с управника Радостин Радев, твърдят хора от градчето

Постоянен арест за обвинения в активно предлагане на подкуп кмет на Костенец Радостин Радев поиска спецпрокуратурата. Молба за задържане под стража е внесена и за съучастника на Радев, бизнесмена Ивайло Пашов. Според внесените в специализирания съд документи вината и на двамата е ясно доказана и в случай че останат на свобода, те могат да повлияят на свидетели или попречат на разследването, мотивират се прокурорите.

Реклама

Радев и Пашов бяха задържани при спецакция в понеделник заради предложен рушвет от 30 000 лв. на общински съветник, за да гласува "правилно" на сесия на местния парламент. Целта е да се подкрепи предложение на кмета да му се гласува мандат, за да усвои средства от Държавен фонд "Земеделие". Парите са по спечелен проект за ремонт на училище. По информация на прокуратурата сумата е над милион, а неин получател е фирма на арестувания бизнесмен Ивайло Пашов. В опит да си гарантира заслужените средства нароченият за рушвет подписал запис на заповед за 30 хил. лв. като гаранция, че ще получи парите си, ако гласува, както му кажат. В крайна сметка общинарят отказва парите, но гласува по съвест.

Името на самия общинар с предложения и отказан рушвет така и не бе обявено. Проверка на "България Днес" показа, че става дума за съветника Георги Донков. Чувайки името му, хора от градчето предположиха, че обявените за "железни" от прокуратурата доказателства срещу кмета може и да не издържат пред съда. Част от общинарите подложиха на съмнение безкористността на своя колега.

Общинарят Донков е избран от листата на движение "Костенец, събуди се". Първоначално съветниците на движението са част от управляващата коалиция в Костенец, обясниха запознати. Впоследствие Донков и кметът се скарват, а съветникът минава в опозиция. Хора в града твърдят, че повод за раздялата не са принципни различия, а са свързани с бизнес.

"Да, така е. Съжалявам, но съм подписал декларация, че не мога да говоря за случая. В момента тече разследване и там ще се изясни всичко", обяви пред "България Днес" общинският съветник от Костенец Георги Донков. На въпрос дали сигналът му за предложен подкуп има общо с бизнес конфликта му с кмета Радев Донков допълни: "Това, дето го пишат и говорят, са пълни глупости", и помоли да не бъде притесняван повече.

До избора си за съветник през 2015 г. Георги Донков и съпругата му Галина въртят солиден бизнес с дърводобив чрез фирмата си "Форест - Г.Д.", показа проверка на вестника. Немалка част от работата на подобни дружества зависи от взаимоотношенията с държавната и общинската власт, обясняват експерти. През годините дружеството на съветника печели поръчки от община Костенец за дърводобив от общински гори.

След избора на Донков за общински съветник фирмата му прекратява дейност, а търгове за купуване на общинска дървесина печели фирмата на сина му "Форест Г". Според слухове в града това се отразява на отношенията между общинаря и кмета.

Реклама

Последният скандал между кмета Радев и общинаря Донков е от ноември миналата година, твърди разследване на сайта "Трафикнюз". Повод е гласувано от Общинския съвет преобразуване на предприятието "Общински гори и земи в горски фонд" в търговско дружество "Костенец лес 18". Кметът бил против, но с 10 на 5 гласа и двама въздържали се предложението минало. В момента камионите от фирмата на Георги Донков работят с новото дружество, където е назначен и неговият син, твърдят близки до арестувания кмет, цитирани от сайта.

По думите им случката с предприятието е пореден епизод от войната Радев-Донков.

През 2016 г. между кмета Радостин Радев и съветника Георги Донков има друг повод за напрежение, показа проверка на вестника. Повод е издадена от кмета заповед за събаряне на преместваема постройка с площ 976 кв.м, вдигната от фирмата на Донков "Форест - Г.Д." върху общински терен. Сградата е поставена след сключен през 2008 г. договор за наем на земята. След изтичането му през 2011 г. дружеството се явява и печели търг за временно ползване на терена. В замяна на това се задължава да плаща наем на общината. След системно неплащане договорът е прекратен през 2015 г., но фирмата отказва да премахне постройката, става ясно от заповед на кмета.

Проблеми с данъчните

Макар и прекратила дейността си след избора му за общински съветник през 2015 г., фирмата на Георги Донков "Форест - Г.Д." има неуредени взаимоотношения с държавата. В края на 2014 г. дружеството е добавено в списъка на НАП с неизрядните длъжници. Към онзи момент сумата на неплатените данъци е 95 008,5 лв., показва справка в страницата на НАП. До момента парите не са платени, а според запознати сумата е нараснала заради трупащите се лихви. От приходната администрация отказаха коментар.

Реклама
Реклама
Реклама