Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7517122 www.bgdnes.bg

За милост моли убиецът на 2-годишния Рашко

След като се признава за виновен

Пастрокът пребил детето до смърт, докато майка му проституирала

Връщане на делото иска осъденият на 25 години затвор циганин Светослав Йорданов, който получи наказанието си заради убийството на 2-годишния Рашко в Пазарджик. Осъденият отправи молбата си за преразглеждане на казуса към Апелативния съд в Пловдив.

30-годишният ром обжалва присъдата от първа инстанция, която му бе наложена по реда на съкратеното съдебно следствие. Тогава Йорданов се призна за виновен за убийството на малкия Рашко, извършено на 23 ноември 2017 година в жилището на Йорданов в ромския квартал "Изток" в Пазарджик.

Реклама

Във фаталния ден майката на момченцето излязла да проституира и оставила сина си на грижите на приятеля си Светослав. Детето плачело и мъжът започнал да го удря с юмруци, както и да блъска главата му в стената и пода, за да млъкне, припомня сайтът "Трафикнюз". Блъскането на главата на детето в пода на жилището обаче се оказало фатално. Рашко е син на Мариана Иванова, с която Светослав живеел на съпружески начала. В съдебна зала тя бе с биологичния баща на сина си - Асен Иванов. Майката поиска да се потвърди присъдата на бившия й любовник и да се постанови иска й за причинени неимуществени вреди, който е в размер на 300 хиляди лева. Такова искане направи и държавното обвинение.

Според прокуратурата налице са всички предпоставки, за да се счита случаят за особено жесток.

"Удрял е детенцето по цялото тяло. Не мога да си обясня как едно невинно същество ще предизвика такава ярост и жестокост. Не намирам никакви факти и обстоятелства за намаляването на наложената присъда. Що се отнася до гражданският иск, смятам, че бащата Асен Иванов неоснователно пледира за причинените му вреди. Той е признал Рашко след смъртта му, а преди това не се е грижел за нито едно от децата си", заяви прокурорът по делото.

Адвокатите на подсъдимия Светослав Йорданов - Елвира Панкова и Йордан Давчев, заявиха, че клиентът им не е действал с умисъл, както е приел Окръжният съд. По думите им Светослав се е опитвал да спаси бебето, правил му е дишане уста в уста и е тръгнал към болницата с детето в ръце.

"Защо Йорданов е определен като рецидив? Присъдите му са за кражба и три, свързани с нарушение на Закона за движение по пътищата", заяви Панкова. Тя отправи и остра критика по отношение на гражданския иск. Адвокатката отредели майката и бащата на починалия Рашко като безотговорни.

"Каква майка е тя? Проституира, болна от сифилис, който го е предала и на децата си. Втората й рожба е отнета от социалните заради съмнение за побой. Когато е раждала, се е представила с друго име и след това е избягала. Бащата признава Рашко след трагедията, а преди това дори не иска да го види", каза още Панкова. Тя поиска преквалифициране на деянието и намаляване на присъдата. За изменение на квалификацията от умишлено убийство по особено жесток начин в причиняване на смърт по непредпазливост пледира и адвокат Йордан Давчев. Той поиска още делото да се върне за преразглеждане, и то на фаза разпоредително заседание, което изобщо не било проведено.

Реклама
Реклама
Реклама