Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519116 www.bgdnes.bg

Коканова се криела от партията, че ходи на църква

Сядала на пейка пред черквата и се молила

Актрисата кръстила над 130 деца в "Свети Седмочисленици"

 

Приживе властите непрекъснато критикували Невена Коканова за религиозността й. Тя обаче продължила да бъде ревностна мирянка. За да си няма проблеми и за да не бъде разпознавана, че отива да се моли на Бога, актрисата покривала главата си с шал, каквато е традицията през вековете за жените, слагала и тъмни очила, за да не бъде разпозната, и сядала на пейката пред църквата "Свети Седмочисленици". Чинно спазвала и всички религиозни обичаи.

"Тя не просто е играла главната роля във филма "Най-добрият човек, когото познавам". Тя действително беше такава - сърдечна и добра. Обичаше не само своето, но и всички деца. Близките й ми разказваха, че през живота си успя да кръсти около 130 деца, на никого не е отказала. Става дума не за известни хора, а за обикновени деца от селата и дори от родната й Дупница и от селото, в което почти се бе преселила в последните си години - Иглика".

Това сподели за добрата си познайница журналистът Георги Тошев, който написа книга за актрисата. Той бе и инициаторът да се надпише любимата пейка пред църквата "Свети Седмочисленици" на името на Невена Коканова, за да си спомнят бъдещите поколения за нея. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, дъщерята на Коканова - Теодора Шарланджиева, актрисите Цветана Манева, Мария Статулова, Георги Тошев и много други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама