Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519892 www.bgdnes.bg

Актрисата Александра Костова: Страх ме е да снимам с Юлиян Вергов

Едва на кино видях, че изглеждам добре

Коя е тя

Александра Костова е изгряваща млада актриса, която въпреки своите 18 години вече е заставала до имена като Юлиян Вергов и Васил Банов. Участвала е във филма "Маймуна". Александра влиза ролята на съвременната Петя Дубаров във филма на Николай Урумов "Петя за моята Петя", който се снима в момента в Бургас.

- Г-це Костова, от няколко дни снимате филма за поетесата Петя Дубарова "Петя за моята Петя". Какво е да сте в кожата на Петя Дубарова?

Реклама

- Моля, наричайте ме просто Али. Аз всъщност играя съвременната Петя Дубарова, която се казва Петя Монова. Истинската Петя Дубарова ще бъде изиграна от Алиса Атанасова. Моята героиня е съвременно момиче, което има много общи неща като разбирания с Петя Дубарова, но и по много неща се различават двете. Петя Монова е момиче, което е доста мислещо за възрастта си, тя се интересува от неща, които не интересуват останалите тийнейджъри. Не искам да кажа, че е много различна, но е изключително чувствителна и поетична. Тя е смела, мечтаеща и просто невероятна! Така я виждам аз.

- Ти чела ли си поезията на Петя Дубарова, преди да влезеш в ролята на съвременния й образ?

- Да, от малка съм нейна почитателка и сега покрай филма я препрочитам. Не знам дали съм прочела всичките й стихове, но голяма част от тях и сега препрочитам. Когато четеш нейната поезия, не можеш просто ей така да минеш през нея, трябва да я преживееш.

- Какво според теб е подтикнало момиче на твоята възраст да посегне на живота си?

- И сега това си остава една огромна мистерия, за мен тя е била гений. Човек на много по-различна честота от другите хора, човек с изключително изострена чувствителност. Не знам какво й се е случило, за да я подтикне до това. Няма точен отговор на този въпрос.

- Филмът ще разкрие ли причината?

Реклама

- Нека хората, като го гледат, да преценят, бих искала да остане тайна засега.

- Ти си само на 18, как реши да се занимаваш с кино и театър?

- Майка ми ме заведе на кастинг! Нямах абсолютно никакви актьорски амбиции, не исках дори да ходя. Бях на десет години. Струваше ми се странна идеята, смятах, че никога няма да ме вземат. Е, взеха ме и досега съм в това театрално студио. И така се започна всичко, което сега е моята най-голяма любов. В семейството ми няма други актьори. Не съм мечтала да стана актриса, нито пък съм била изключително артистична, но майка ми явно е решила да се пробвам. И сякаш малко като съдба се случиха нещата, изведнъж това се превърна в такава голяма част от живота ми, че не мога вече да си представя какво бих правила. Детството ми беше уникално именно заради това. Да, отнема голяма част от времето, но не бих заменила с нищо времето, което прекарвам в театъра и на снимки.

- Жертваш ли нещо в името на актьорската работа?

- Не, това е уникален подарък за мен. Това е най-хубавото нещо, което ми се случва. Смятам, че животът ми е страхотен.

- Какво е да застанеш до имена от гилдията като Васил Банов, Юлиян Вергов? Снимала си и снимаш и с двамата.

- Уникално е! Даже ме е страх. Страхуваш се да застанеш до такива големи актьори, до такива големи имена! Единствено се стремя да попивам от тях, защото не само че са страхотни актьори, но и са чудесни хора.

- Те приемат ли те като колега, или те третират като малко момиченце на снимки?

- Смятам, че на мен трябва да се гледа като на човек, който много има да учи още в тази професия. Но когато влезем в работен процес, всички се държат с мен като човек, който трябва да си свърши работата, тогава всички се държат с мен като с равнопоставен колега. Извън снимачната площадка обаче хората са толкова готини и забавни! Много се забавляваме, ходим да хапваме след снимки край морето, разхождаме се, смеем се. Времето, прекарано заедно без значение къде, е много хубаво. Може и да съм им досадна малко, не знам, но на мен ми е страшно забавно!

- Сама признаваш, че чак на камера си видяла, че си хубава и фотогенична.

- Да, така е. Не смятах, че съм фотогенична. Даже си казвах, че като застана пред камера, ами, магаре застанало, магаре излязло! Но като ме снимаха, ми казаха, че всъщност съм фотогенична, което много ме изненада. Хубаво е да го чуеш!

- Имаш ли роля, която мечтаеш да изиграеш?

- Тази в момента! Нея мечтая да изиграя много добре. За мен всяка роля е сама за себе си, искам най-вече да играя смислени роли.

- Вече си известна, а това е нож с две остриета. Как ще се почувстваш, ако видиш в социалните мрежи някоя гадост по твой адрес?

- Това е ужасно. Не знам дали хората го правят, за да си запълват времето, като пускат някаква фалшива клюка за актьор, музикант, политик или искат така да се доближат някак до него. Много може да нарани това и околните. Хората ще гледат с друго око на мен, без значение, че тези неща няма да са верни.

- Ще останеш ли в България?

- Ще видим накъде ще ме отвее вятърът.

- Каква е Али в ежедневието извън снимките и ролите?

- Ами Али е едно момиче, което е много близко със семейството си, влюбена е безкрайно в кучето си кокер и е малко неизбежно, но е забита понякога в мобилния си телефон! Майка ми все ми прави забележка - стига си гледа телефона през цялото време. Но Али в ежедневието е и едно нормално момиче, което обича да чете книжки, много обичам научна фантастика. В момента чета Петя Дубарова, за да навляза в ролята. Харесвам поп музиката, рок стила, като цяло харесвам хубавите песни без значение от жанра. Честно казано, не съм фенка на чалгата.

- Какво е мнението ти за други тийнейджърки, като Сузанита например, които стават известни с провокативни и голи снимки в социалните мрежи?

- Не знам какво мисля, защото, за да мислиш за някого, би трябвало да можеш да го разбереш. Аз никога не съм имала такива влечения, просто тези момичета не ги разбирам! Сигурно е различен начин на порастване, лично аз не бих го направила.

- Как гледат родителите ти на твоята професия и избор в живота?

- Те са ми казали, че каквото и да направя, ще ме подкрепят. Важното за тях е аз да съм щастлива. Не биха ме спрели каквото и да избера.

- Имаш ли си гадже?

- Не, нямам си гадже, но ако някой пита, кажете, че е тайна!

Реклама
Реклама
Реклама