Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519911 www.bgdnes.bg

Лихвари взеха къщата на 71-годишен

С парите лекувал болния си от рак син

Иван Павлов тегли 3 бона и връща 4200 лв., но пак остава без покрив

Без къща, без пари и без син, който починал от рак. Това е зловещата равносметка за 71-годишния Иван Павлов от лясковското село Драгижево. Мъжът взима 3000 лв. бърз кредит от лихвари и връща с лихвите 4200. Но пак остава на улицата, след като всички договорки са устни, а свидетели няма.

Частен съдебен изпълнител и полиция изхвърлиха на улицата пенсионера. Заедно с него без подслон остана и 26-годишната Николинка, която дядото приютил преди време.

Реклама

Със защитата на бай Иван от самото начало безвъзмездно се зае най-възрастният български адвокат Йордан Минчев. Оказало се, че въпреки върнатата сума кредиторът продал къщата на друг човек, който впоследствие изгонил Иван и сподвижницата му.

До последно адвокат Минчев води преговори с новия собственик по нотариален акт да му се дадат 10 000 лв., с които на практика Иван Павлов да си откупи собствения дом. До споразумение така и не се стигнало и в крайна сметка опареният дядо бил изритан.

Драмата започва през 2002 г., когато Павлов взима 3000 лв. бърз кредит от лихвари, за да лекува 32-годишния си син от рак. По-късно наследникът му си отива. Успял да върне парите с лихвите - 4200 лв.

Павлов няма бележки нито за дадена сума, нито за върната. Има само свидетели, но един от тях умрял, а друг не бил благонадежден.

За да получи 3000 лв. за лечение на 32-годишния си син, той прехвърлил къщата в Драгижево. Уговорката била пак устна - като върнеш парите с лихвите, ще ти върна къщата. Това обаче не се случило, а малко след това имотът отишъл в ръцете на трето лице - с нотариален акт.

Че единственият му дом има нов собственик, той научил през 2005 г., когато отишъл да си плаща данъците. Дворното място от 885 кв. м плюс къщата и подобрения били продадени за 1500 лева. Новият собственик купил имота от кредитора на Иван Павлов.

Реклама

През 2013 г. съдът в Горна Оряховица разваля имотната сделка и отменя нотариалния акт за покупко-продажба. Връща къщата на Иван Павлов. После Окръжният съд казва точно обратното и оставя имота на последния купувач.

След дългогодишна съдебна сага в крайна сметка Темида отсича, че къщата е на новия собственик и остава Павлов на улицата с помощта на частен съдебен изпълнител и полиция.

Междувременно Павлов подава жалба до прокуратурата за измама. Неговият кредитор от Горна Оряховица е разследван за лихварство, но не е обвинен и не е осъждан поради липса на доказателства.

Сега пенсионерът работи в дома за стари хора в селото като поддръжка. Спасява го бившият кмет на Велико Търново Румен Рашев, чиято собственост е пансионът.

Реклама
Реклама
Реклама