Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519913 www.bgdnes.bg

Орхан Мурад за буйната си младост: Гадже ми открадна 600 бона

Първите му барабани са стари сита за брашно, дамаджани и кофи

Драматично предателство бележи пътя на фолклегендата Орхан Мурад. Бивше гадже, с което живеел заедно, му откраднало 600 000 лева, разкри бащата на тийнсензацията Сузанита за първи път пред "България Днес".

Това се случва в разгара на кариерата на Мурад през лятото на 1998 г., когато Орхан върти най-печелившата кръчма в Приморско и пее най-големите си хитове.

Реклама

"Цяло лято заведението беше претъпкано. И като певец, и като музикант бях много успешен. Но всичко отиде на вятъра. Изкарах я от калта, направих я човек, вкарах я в добри среди и накрая ме предаде. Жената, с която живях. Бил съм доверчив и наивен. Такъв си и останах. Мислил съм, че това, което не бих направил на хората, не могат да направят и на мен. Но съм се лъгал", сподели пред вестника горчивия си опит изпълнителят на "Хиляди слънца" и "Ех, жени".

И продължава с шокиращите разкрития за предателството. "Междувременно взела от мои приятели заеми, за да могат мен да нападнат и да не мога дълго да се съвзема. Имаше неразплатени сметки за ресторант, който се опитвахме да направим заедно. Общо, като теглиш чертата, ме завлече с 600 000 лева. В същото време ресторантът в Приморско беше под аренда и се пукаше по шевовете."

Певецът е категоричен, че бързо успял да превъзмогне шока и да се възстанови след тежкия и неочакван удар.

"Много помъдрях и успях да прежаля всичко бързо след сътресението. Като ме виждаха весел и усмихнат, ми казваха - няма как да си изгубил толкова пари и така да се държиш, аз бих се метнал от най-високия етаж. Явно, че за всеки човек парите тежат по различен начин. Важното беше, че съм здрав и продължавам да работя, пари се изкарват. Така и реших да надделея психически над този проблем и това предателство и по този начин оцелях", споделя изпълнителят.

Въпреки звучния шамар от жената, чието име Орхан дори не желае да си спомня, на млади години той е във вихъра си в любовен план. Изкарва 12 години в пансион, докато учи и този период бележи много победи не само на музикалния, но и на нежния фронт.

Реклама

В осми клас заедно с двама приятели създават рок група "Лотос". Млади, буйни и вече звезди, учениците се отдават на забранени тогава удоволствия.

"Слушахме тайно радио "Свободна Европа" и Би Би Си - Лондон, за да чуем любимите ни групи и новите им албуми. По апокрифни начини се снабдявахме с тях - къде с плочи, къде с презапис на касети. Хващали са ни и с тези записи, хващали са ни и да пушим, и злоупотребили с алкохол. Хващали са ни и един върху друг с някое гадже. 12 години пансион. Имало е всичко по това време. Опитвахме от всичко и с пълни шепи гребяхме от живота", връща лентата назад певецът.

В любовния тефтер младият Орхан записал доста успехи. И до днес помни първото си гадже.

"Случи се в седми клас. Случайно, първично и диво беше, като в природата. Тогава станах мъж. Бяхме много буйни, спортувахме, храниха ни добре, развивахме се бурно за годините си. Луд живот", усмихва се за младежките си години изпълнителят.

Докато живее на пансион, певецът е принуден да премине и през познатия закон на джунглата в тези учреждения по онова време.

"Като си малък, ти взимат храната, побийват те, упражняват власт над теб по-големите, а като пораснеш, идва твоят ред. Но ние бяхме по-благородни заради музиката и като станахме най-големи, забранихме в училището доста неща да се случват на най-малките. Затова бяхме много уважавани батковци", разказва още Орхан Мурад.

Хитовият певец си спомня отлично и трудния живот в Родопите, белязал детските му години. Роден и израснал в малкото селце Безводно, днес почти обезлюдено, малкият Орхан пасе с по-големите си братя двете семейни крави.

"Първите детски години нямахме ток и вода. Но пък пиех от чисти планински извори. Бяхме много безгрижни. Вратите не се заключваха, хората бяха добри. Гледахме тютюн и животни, които извеждахме на паша", връща се назад във времето фолклегендата.

Малкият Орхан е на 5 години, когато в Безводно е прекарано електричество. Годината е 1972. Семейството се обзавежда с 60-килограмов черно-бял телевизор "Средец" и първите котлони.

"По начин на живот съм роден през XIX век, изселвайки се в Асеновград, заживяхме в реалния социализъм на XX век, а сега живеем в дивия неолиберализъм на XXI век. Изобщо - много богат житейски опит в три епохи", споделя певецът.

Наред с прокарването на тока дядото на Мурад му прави първите барабани. Върху старите сита за брашно опъва кожи и ги зашива. Върху тях, както и по дамаждани и кофи, бъдещият хитмейкър тупа здраво и събира цялата махала.

"Неведнъж са ми се карали родителите им, че ги отклонявам и разсейвам от задачите им. Всеки се занимаваше с нещо - тютюн, животни, домашни. А аз бях като глашатай. След време направихме рок група "Лотос" и станахме популярни с песента "Искам да съм негър в щата "Алабама". Бяхме луди и вироглави, но добри ученици", казва Мурад.

Родопчанинът отдавна е загърбил баровския и луд живот. Оцелявайки след предателството на бившето гадже, той среща красивата Шенай. И от 2002 г. до днес са неотлъчно заедно.

"И двамата бяхме преживели предателства. Бързо се случиха нещата. Просто късмет. 17 години вече сме заедно. Помогнахме си и двамата. Започнахме да си градим новия живот. Може да се каже, че си го изградихме и живеем добре", щастлив е Орхан.

Сега двойката обмисля отдръпване от големия град – Пловдив, и връщане на село.

"И двамата сме родопчани. Някъде в полите на Родопите ще бъде. Да се чува шум на листа, песента на птичките, дъхът на природата. Така е в Безводно, където родната ни къща е реновирана и си почиваме в свободното ни време. На нашите години ни трябват здраве, спокойствие и уют", категоричен е Орхан Мурад.

10 000 марки бакшиш от Жоро Илиев

"Жоро Илиев беше много щедър. Обичаше да хвърля банкноти във въздуха. Да е феерия. На мен ми имаше уважението. Викаше ме и ми ги даваше в ръката. Имало е и 10 000 марки, и по 2000, и по 3000. По този начин се харчат такива пари. Ембаргото със Сърбия беше много благоприятно за нас", спомня си за разцвета на мутренските години Орхан и добавя, че е пял на всички известни имена от подземния свят.

За да стигне до урожая изпълнителят, се оказва доста трудна задача.

"Първоначално, като ни гледаха продуцентите едни такива изпълнители с проблемно зрение с моя колега от дует "Южен полъх", искаха да ни унижат и по-евтино да им се продадем. Един вид - какви сте вие, бягайте оттука. Докато в същото време един колос на продуцентството - Жоро Сръбския, ни взе и каза - тук има много хитове, колко пари искате. Ние поискахме една смешна сума и после албумът стана голям хит. И днес песните ги пея по участия", спомня си изпълнителят на "Слънце мое".

Представител на касеткоразпространението в Пловдив дори се опитал да го изнуди да си платят с дуетната му половинка, за да издаде албума им.

"С Митко Пайнера си говорихме след много години. Той беше назначил един човек - Стефан Статев, да прослушва и да одобрява. Той се направи на големия герой и познавач. Понеже се уважаваме с Митко, ми е казвал, че още му дърпа ушите, че тогава ни е изтървал", разказва Мурад.

Реклама
Реклама
Реклама