Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519920 www.bgdnes.bg

Хиляди на гей парада в Киев, полицията плътно ги охранява (Галерия)

Хиляди хора участваха днес в гей парад в украинската столица, под строго полицейско наблюдение, но без големи инциденти, въпреки присъствието на крайнодесни екстремисти и враждебно настроени религиозни лица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С развети знамена с цветовете на дъгата и екстравагантни облекла, повече от 8000 души, според организаторите, излязоха по главните улици в центъра на Киев.

Реклама

Шествието беше оградено от плътен полицейски кордон. Десетки превозни средства на силите на реда бяха разположени по трасето, заедно с конни полицаи.

Близо хиляда десни екстремисти, както и православни организации се опитаха да нарушат протичането на събитието и скандираха агресивни лозунги. Те бяха държани на разстояние от полицията, която съобщи, че има задържани.

"Содомията е пътят към ада", "Вие сте срам за родителите си!", пишеше на лозунги, носени от контрадемонстрантите.

Хомофобията все още е широко разпространена в Украйна, но проевропейските власти, които управляват от 2014 г., са решени да покажат толерантността си като позволяват провеждането на шествия, за разлика от съседна Русия.

Това е първото шествие на ЛГБТ общността в Украйна след избирането през май на бившия комедиен актьор Володимир Зеленски за президент.

Реклама

През юни миналата година събитието събра в Киев близо 5000 души. Тогава полицията арестува над 50 крайнодесни контрадемонстранти, които се опитваха със сила да осуетят проявата.

Полицията съобщи днес, че деветима души са задържани по подозрение, че са готвели провокации срещу участниците в парада, предаде Асошиейтед прес.

Според украински медии броят на участниците е около 2500 души.

Няколко контрадемонстранти се спречкаха с полицията докато участниците в парада се събираха. Други стояха по протежение на маршрута и скандираха. Противниците на правата на гей общността изтъкват, че хомосексуалността противоречи на традиционната култура в Украйна. Начело на шествието обаче имаше плакат, на който беше изписано: "Свободата е нашата традиция", посочва АП.

Реклама
Реклама
Реклама