Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7520027 www.bgdnes.bg

Кандидатът на опозицията печели изборите в Истанбул. Йълдъръм призна поражението си (Обновена)

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Екрем Имамоглу води с 53,76 процента подкрепа пред канидадата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е получил 45,32 процента подкрепа, според резултати след преброяване на 96,32 процента от бюлетините, съобщи турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент, съобщава Асошиейтед прес.

Според резултатите моят съпреник Екрем Имамоглу води в надпреварата. Поздравявам го и му желая успех. Надявам се, че той ще служи добре на Истанбул, заяви Йълдъръм, цитиран от АФП.

Реклама

Йълдъръм заяви, че изборите са показали, че демокрацията в Турция функционира отлично, предаде Ройтерс.

Имамоглу посочи, че победата му в Истанбул бележи "ново начало" за Турция.

Победата на опозицията на днешните повторни избори за кмет на метрополията бележи край на 25-годишния контрол на ислямо-консервативния лагер върху кметството в Истанбул - най-големия град на Турция и икономическа столица на страната, отбелязва АФП.

Имамоглу, който е от кемалистката НРП, разчиташе също на подкрепата на националистическата "Добра партия" и на прокюрдската Демократичната партия на народите, канализирайки по този начин основните сили, враждебно настроени към Ердоган, отбелязва АФП.

Днешният вот се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи с много малка разлика Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Реклама
Реклама
Реклама