Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521463 www.bgdnes.bg

Цвета е Феята на лавандулата

Екзотичен конкурс за красота 

Магически танц изпълниха млади момичета 

Екзотичен конкурс за красота се проведе в Карлово!

В планинското градче беше избрана... Фея на лавандулата. Причудливата титла грабна 16-годишната Цвета Шаламанова, която е ученичка в местното школо "Васил Левски". В духа на празника девойката беше облечена в лилаво, какъвто е цветът на лавандулата.

Освен с хубост Цвета блесна и с още едно умение. Със свои съученици тя прави бонбони от сладко от рози. Изкушенията са ръчно произведени от черен шоколад с пълнеж от домашно приготвено сладко от рози, а формата им изобразява символа на България - маслодайната роза. На специално изложение наскоро невероятното сладко изкушение е било представено заедно с домашно приготвен сапун с розов аромат, сладко от рози и розова вода. Ръководството на училището дори обмисля да патентова идеята за бонбоните.

Реклама

Празникът, в който централна роля имаше Цвета, започна с ритуал "Жънене на лавандула" в масив южно от града и се пренесе сред вековните къщи и криволичещи улички на старинно Карлово. В двора на Патевата къща Феята на лавандулата посрещна десетките български и чуждестранни туристи, пожела им да са здрави и да живеят в хармония със себе си, а щастието и късметът да бъдат техни неизменни спътници.

След фолклорните изпълнения всички си отчупиха от празничната пита, поръсиха се с мълчана вода и водени от Царица на розата Карлово 2019 Яна Цветкова и Лавандуловата фея, минаха под Еньовия венец - за здраве през цялата година.

В Бухаловия хан се състояха демонстрация и обяснение на процеса на лавандуловарене, а магическият танц на самодивите плени десетките, дошли на събитието.

"Няма нищо по-естествено от това, след като отдадохме значимото на маслодайната роза - емблемата на града, региона и страната ни и уважихме всички, които я отглеждат, да направим същото и към хората, които се трудят на лавандуловите полета. Ще припомня, че през 2018 година България беше на първо място в света по производство на лавандулово масло - около 100 тона годишно... Важно е да запазим с устойчиви темпове производството на етерично-маслени култури. Този поминък трябва да съществува дълги години в нашия регион. Благодаря на самодейците, които със своите танци, песни и феерията от цветове отново ни показват най-добрите традиции от народното творчество", заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама